Димитър Иванов на Международен икономически форум: Община Марица е най-доброто място за инвестиция

Автор: TrafficNews 1007
Димитър Иванов на Международен икономически форум: Община Марица е най-доброто място за инвестиция

„Община Марица е най-доброто място за инвестиции в България. Това се дължи на стратегическото й местоположение. Общината се намира в централната част на страната и в близост до областния център – Пловдив, като добрата пътна инфраструктура също е сред позитивите за привличане на бизнеса. Марица е част от Тракия икономическа зона, чието партньорство е спомогнало множество български и чуждестранни фирми да инвестират в района“. Това заяви кметът на Марица Димитър Иванов по време на първото издание на Международния икономически форум – Пловдив 2024. Бизнес срещата се организира от сдружение „Бултиш – дружество на български и турски бизнесмени“ и Стопанска асоциация – Пловдив в партньорство с Областна администрация – Пловдив, Община Пловдив, Община Марица, Посолство на Република Турция в София и Генералното консулство на Република Турция в Пловдив.

Димитър Иванов бе лектор на първия дискусионен панел „Бизнес трансформация: иновативни стратегии и практики за икономически растеж в регион“.

„Най-голямото богатство, което успяхме през последните 12 години да постигнем, е доверието между жителите, местната и държавна власт и най-вече доверието между общинската администрация и бизнеса. При нас се случват нещата, защото имам две условия, които поставям пред компаниите, когато решат да се установят в нашата община – по никакъв начин инвестицията и производството да не пречи на живота на населението и, когато имат нужда от кадри – да се обръщат към нашата администрация, за да може хора от населените места в общината да работят в тези предприятия. Помагаме инвестициите да се осъществят възможно най-бързо“, сподели на форума опита си от привличане на инвеститори Димитър Иванов. Той подчерта, че над 80 предприятия и заводи от европейски и световен мащаб са позиционирани на територията на Община Марица. „При нас се намира най-умният завод на „Шнайдер-електрик“, а тази година дойде и първата голяма китайска инвестиция в България на фирма „ЗИЕС ЮРЪП“. При нас е и световният лидер „Линкер“ с над 2000 работника, френската компания „Латекоер“' за производство на части за авиацията и много други компании. Последната придобивка за общината е, че по инициатива на бизнеса, местната власт в мое лице, създадохме средни училища, които да произвеждат необходимите кадри за компаниите на територията ни“, подчерта Иванов.

Заедно с него лектори в първия панел бяха президентът на промишлената палата Ескишекир Джелалетин Кесикбаш, кметът на турската община Биледжик Мелек Субашъ и почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе де Франческо. На събитието бяха представени компании от сектори като туризъм, финанси, селско стопанство, ИТ и други. Присъстващите участваха в дискусионни панели и двустранни срещи, които акцентират върху актуалните бизнес възможности, добри практики и иновации.

На събитието присъстваха областният управител на Пловдив проф. д-р Христина Янчева, посланикът на Република Турция в България Мехмет Саит Уянък, председателят на управителния съвет на Сдружение “Бултиш” Донка Колева, председателят на управителния съвет на Сдружение “Стопанска асоциация – Пловдив” Йорданка Кляшева, представители на бизнеса, неправителствени организации и други.

Подобни новини

...

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина