Дете с коронавирус се лекува вече месец, оздравяла уж жена отново е в болница

Автор: Plovdiv Now 9038
Дете с коронавирус се лекува вече месец, оздравяла уж жена отново е в болница

Едно от първите деца, диагностицирани с коронавирус у нас, боледува вече 30 дни. Макар заболяването да протича леко, с грипоподобна симптоматика, малчуганът все още не се е изчистил от него. Става дума за дете на лекари от Бургас.  Това съобщи ген. Мутафчийски по време на сутрешния брифинг на Оперативния щаб. 

Както вече стана ясно, през последното денонощие в България са регистрирани 90 нови случая на коронавирус. 10 от пробите са на деца. Те са били контактни на своите родители, които също са заболели. Малчуганите не са хоспитализирани, а заболяването протича безсимптомно, каза генералът. 

По време на брифинга стана ясно и че жена, излекувала се от вируса, отново е постъпила в болница. Великотърновката дала две отрицателни проби, но няколко дни по-късно отново проявила симптоми. 

Вероятно се касае за резаразяване, обясни доц. Кунчев.

Това е първи подобен случай у нас. И преди е имало пациенти, изписани и после хоспитализирани, но не и след две отрицателни проби, обясниха от Щаба. 

Кунчев отново коментира лечението с кръвна плазма, което се разработва в страните от Западна Европа и вече се изпробва в Италия. 

"Плазмаферезата може да има много добър ефект. В понеделник ще има готов документ, с който ще се даде шанс на болниците, желащи да въведат метода", съобщи той. И отново припомни, че към момента в България няма достатъчно преболедували.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина