Денят на Свети Спиридон е! Празнуват занаятчии и хора с интересни имена

Автор: Plovdiv Now 35690
Денят на Свети Спиридон е! Празнуват занаятчии и хора с интересни имена

Църквата почита на 12 декември Св.Спиридон Чудотворец от 4 век. Имен ден празнуват хората с имена Спиро, Спиридон, Дарина, Дариела, Дария и други производни.

Свети Спиридон е роден на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Станал епископ в кипърския град Тримитунт, участвал в първия вселенски събор в Никея. Изхранвал сиромаси и приемал много странници в дома си. Излекувал император Констанций II от тежка болест.

Смайващи били и чудесата, с които се прославил. Разказват, че на прочутия Никейски събор в разгара на люти дебати Спиридон, за да убеди опонентите си, стиснал керемида в ръка. От единия й край излязъл огън, от другия потекла вода. 

Народът вярва, че светецът пази от кожни заболявания, но е и покровител на грънчарите, керемидарите, тухларите и козарите.

В някои райони се вярва, че Свети Спиридон е бил кондурджия, затова и до днес работещите в обувната промишленост и обущарите почитат деня му. Празнуват почти всички занаяти – шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери. Приема се и като покровител на конете и едрия добитък. Празнуват и козарите.

Култът към този светец е най-разпространен в Южна и Югоизточна България. Той особено е популярен сред християнското население на Родопите и в района на Благоевград.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина