Денят Х за Здравко Димитров и новата власт на Пловдив – гласуват Бюджет 2020

Автор: Благовест Андонов 5640
Денят Х за Здравко Димитров и новата власт на Пловдив – гласуват Бюджет 2020

Най-важното изпитание предстои пред кмета Здравко Димитров и неговия екип, откакто застанаха начело на Община Пловдив. Днес ще бъде гласуван Бюджет 2020 на Пловдив, както и програмата за разпореждане с общински имоти.

Двете точки са неразделно свързани, като той трябва да получи подкрепата от Общинския съвет за предложенията. И по двете имаше корекции, които направи администрацията в движение след обявяването на решенията.

По бюджетната рамка има два милиона лева допълнително от местни приходи. Те идват  именно от продажба на повече имоти, от първоначално обявените. В това число влиза и имот от 1,3 дка на атрактивно място в Лозенец, който е на Община Пловдив за почивна база.

Допълнителните два милион лева ще отидат за строителството на  „Модър-Царевец” и  ул. „Даме Груев”, които ще имат по 1 млн. лева.

Бюджет 2020  на Община Пловдив е 345 милиона лева, като 186 000 000 от тях са за държавни делегирани дейности, а от местни приходи са 159 000 000. За образование бюджетът е 153 милиона лева, като 15 милиона от тях са собствени приходи на Община Пловдив. В тях са включени и 500 000 лева за проектиране на две нови училища- сграда на Математическата гимназия и нов корпус на Хуманитарната гимназия "Св.Св Кирил и Методий".

Към днешна дата има преходен остатък от 24 милиона лева, които са за текущи проекти , които трябва да се разплатят. Неодобрите пък са 20 милиона лева от несъбрани местни данъци и такси в Пловдив.

В Капиталовата програма на Община Пловдив се вижда, че от 87 млн. лева – 51,4 млн. лева са по европейски програми, а 33,7 млн. лева от собствения бюджет. От тези 35, 7 млн. лева по-голямата част са пари от преходния остатък на Бюджет 2019, който е 24 млн. лева. Така „свежите” пари за нови проект в Бюджет 2020 са около  12 млн. лева.

Проектите, които са вкарани в новата Капиталова програма са бул. „Северен” – 6 млн. лева, разплащането за площад „Централен” – 2 млн. лева, многоетажният паркинг в район „Западен” – 3,3 млн. лева, Кукленско шосе – 1 млн. лева, спортна зала „Дунав” – 1,4 млн. лева,  още 900 хил. лева за новата изложбена зала „2019”, 300 хил. лева за Одеона. Реално всичко това са проекти, които се изпълняват в момента, а средствата са били налични.

За нито един от новите проекти, няма достатъчно средства дори да се преполовят обектите, пък камо ли да се изпълнят.  Оттам нататък средствата за големите инфраструктурни проекти, а дори и за  ремонти на важни улици  липсват

Така за реконструкцията на трите булеварда, свързани чрез Коматевския възел – бул. „Христо Ботев”, Коматевско шосе и бул. „Копривщица” има 100 000 лева в бюджета.  Там има договор подписан с „Драгиев и Ко” за 7,5 млн. лева, но явно тази реконструкция няма да започне скоро.

Може би единственият проект, който ще се реализира с пари от хазната е довършването на зоопарка. В Капиталовата програма има предвидени 600 хил. лева за дострояването и още 100 хил. лева за закупуването на животни. Това обаче е под условието, че все още не е направена проверка на изградените постройки, които от 5 години стоят без поддръжка.

По 1 млн. лева в Капиталовата програма има за нова детска градина в район „Южен” и настилки в Тютюневия град.   За всички други проекти има между 20 и 250 хил. лева, което е пренебрежима част от стойността им:

-Проектиране и реконструкция на „Рогошко шосе” – 75 хил. лева

- Реконструкция на бул. „Хаджи Димитър” – 45 хил. лева

-Реконструкция на ул. „Любен Каравелов” – 45 хил. лева

-Реконструкция на подлеза на Чифте Баня – 20 хил. лева

-Нов мост над река Марица – 75 хил. лева

-Връзка между „Южен” и „Тракия” -  250 хил. лев

-Продължаването на бул. „Македония” - 46 хил. лева

-Направата на паркинги – 86 хил. лева

-Втори гребен канал – 131 хил. лева

- Отчуждаване на имоти – 3,9 млн. лева.

От всичко това е ясно, че без кредитната линия от 120 млн. лева новата власт няма да може да реализира и един проект, от тези, които е начертал. Нещо повече оказва се, че Община Пловдив не разполага и с нужни пари за съфинансирането на тези проекти. В условията на кредита е записано, че един проект може да се финансира до 50% от стойността му.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина