Ден на християнското семейство е! Да възпитаваме децата си в благочестие и вяра!

Автор: Plovdiv Now 6110
Ден на християнското семейство е! Да възпитаваме децата си в благочестие и вяра!

Църквата празнува на 21 ноември Въведение Богородично, Ден на християнското семейство. 

На този ден Йоаким и Ана, родителите на 3-годишната Мария, я завели в йерусалимския храм и я посветили на Господ. Така те изпълнили обета си към Бога, от когото след дълги години бездетие и молитви измолили рожба. 

Йоаким, Ана и дъщеря им били съпровождани по пътя към храма от роднини и приятели – млади девойки със свещи в ръце. В храма те били посрещнати от първосвещеници и служители с пеене на свещени химни. Малката Мария била поставена на първото стъпало пред храмовия вход и и тя се изкачила свободно по всички стъпала до най-горното. Там я чакал Захария – баща на Свети Йоан Кръстител.

Когато Мария достигнала възрастта да се омъжи, била дадена на своя роднина Йосиф, много по-възрастен от нея.

Въведение Богородично бележи началото на зимата и навечерието на църковните тържества около Рождество Христово. На този ден родители и деца ходят заедно на църква като символ на влизането на 3-годишната Мария в храма и на християнското семейство.

Почитането на Въведение Богородично датира от 715 година, когато за първи път празникът е бил почетен самостоятелно. В Константинопол има църква, която е посветена на него, построена от император Юстиниан Велики през 543 година.

С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж. Този празник напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистота на нравите.

Традициите казват още, че след църква, семейството се събира около масата на чаша вино, топла питка и вкусна гозба. Така се чества здравата връзка помежду всички, а масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да хапне и благослови дома.

Според народните поверия, на този празник, българите гадаят какво ще е времето през следващата година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото-сухо. Ако пък вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото-дъждовно, а реколтата богата.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина