Делото срещу Иванка Ройдова, обвинена в поръчителство на 6 убийства, приключи със скандал

Автор: Парашкева Иванова 12435
Делото срещу Иванка Ройдова, обвинена в поръчителство на 6 убийства, приключи със скандал

Искам да бъда оправдана. Няма никаква причина да бъда тук. Това бяха последните думи на Иванка Ройдова, която е подсъдима за поръчителство на 6 убийства. Според прокуратурата 68-годишната жена е поръчала да ликвидират брат й, синът и дъщерята му, зетят и двете внучета. Мотивът, изтъкнат от обвинението, е голямо наследство, оставено от покойния баща на Ройдова - американският милионер Георги Ройдов. Парадоксалното в случая е, че в последните години от живота си, предприемачът променя завещанието си и оставя всичките си пари на жената, която се грижи за него - пловдивчанката Недялка Близнакова.

Ройдова бе осъдена на 3 години условно от Окръжен съд – Пловдив, а няколко месеца по-късно състав на Апелативен съд я осъди на същия срок, но този път реално. Ройдова бе отведена с белезници от съдебната зала директно в затвора в Сливен. Още няколко месеца по-късно Върховния касационен съд отмени решението на пловдивските магистрати и подсъдимата бе освободена.  В мотивите си ВКС  поставя редица въпроси, които по време на съдебното следствие са останали без отговор. 

Днес Апелативният съд разпита мафиота Степан Кара, който е свидетел по делото и адвокат Георги Добрев, когото Иванка Ройдова и брат й Стойчо са търсили за консултации по казуса. 

Митичната фигура на украинеца Кара, братът на легендарния Димитро Кара, изплува в делото като посредник, към който Иванка се е обърнала, за да наеме изпълнител за масовата екзекуция на роднините ѝ. В днешното заседание Кара заяви, че е знаел за проблемите на Ройдова и я е свързал със свой познат - сърбин - бизнесмен, с когото тя се срещната на Бачково. Свидетелят обаче заяви, че няма представа каква е била темата на разговора. 

С техните разпити приключи съдебното следствие и тричленния съдебен състав даде думата на прокурора , частните обвинители и защитата за пледоарии. 

Апелативният прокурор Николай Божилов поиска реална присъда, а частните обвинители настояха за увеличение на наказанието. божилов заяви, че обвиненията срещу Ройдова са напълно доказани, а същото така оспори смекчаващите вината доказателства, заради които първата инстанция е заменила присъдата с условна. Едното от тях е пенсионната възраст на подсъдимата. "Това е доста обидно за една жена. Тя е енергична, жизнена и динамична жена и в случая възрастта й не може да се приеме за смекчаващо вината обстоятелство" заяви прокурирът. 

Адвокатката на семейство Гергана и Мариян Калестрови - племеницата на Ройдова и нейният съпруг, които според обвинението са две от евентуалните жертви, заяви, че обвиняемата води последователна кампания за злепоставяне срещу Мариян Калестров, като е оповестила, че е сътрудник на ДАНС и предполага връзка между него и участниците в разследването. 

Ройдова бе на косъм от отстраняване от залата, тъй като репликира адвокатката по време на пледоарията обвинявайки я в юридическа  неграмотност. 

В защитната си реч адвокатът на Ройдова - Галя Гълъбова пледира за невинност и заяви, че не може един човек да бъде осъден по толкова тежки обвинения само на базата на нечии интерпретации. Тя посочи редица противоречия в показанията на агентът под прикритие от ДАНС, който е и основен свидетел на обвинението.  Първото от тях, че че според агента, двамата си говорили по "прав "телефон" , купен специално за целта,  но в последствие се е оказало, че въпросният агент е звънял на Ройдова на него още преди първата им среща. "Защо не са записани двата най- важни разговора - тези, в които Ройдова уж дава поръчката? Агентът е имал разрешение от съда, всичко необходимо. Но такива записи по делото няма, а самият той твърди, че е не е правил записи, защото се притеснявал , че Ройдова може да го разкрие. Според мен такива записи има, но тъй като разговорите опровергават тезата на обвинението, са изтрити" предположи Гълъбова. Тя изтъкна още няколко факта по делото, които противоречат на житейската логика. Като например това, че Ройдова е искала да отвлечат брат й, за да може той да подпише пълномощно, с което да й прехвърли всичките си имоти и права над наследството. "Един такъв документ няма никаква стойност, защото режимът за издаване на подобни пълномощни е изключително строг и те трябва да бъдат заверени при нотариус в присъствието на двамата" коментира юристката. 

Председателят на състава на Апелативния съд - съдия Христо Крачолов обяви, че ще се произнесат в законовия срок /1 месец/. 

На излизане от залата дъщерята на Ройдова - Жана Вътова се обърна към братовчедка си Гергана Калестрова с думите : "Как не те е срам! Съсипахте ни семейството с тези лъжи! 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина