Държавата отпуска 11 млн. лева, довършват ремонта на Хуманитарната гимназия

Автор: Соня Желязкова 1824
Държавата отпуска 11 млн. лева, довършват ремонта на Хуманитарната гимназия

Държавата осигурява средства за вътрешния ремонт на Хуманитарната гимназия в Пловдив. Ще бъдат отделени близо 11 млн. лева, разпределени в два транша. Първата част от сумата -5.5 млн. лева вече са отпуснати с постановление на Министерски съвет. Цялата сума ще бъде вложена за осъществяването на дългоочаквания ремонт във вътрешната част на сградата паметник на културата.  Това обявиха министърът на образованието Галин Цоков , зам.-кметът по образование Владимир Темелков и кметът на район „Централен” Георги Стаменов пред журналисти днес.

Цоков благодари на местната администрация, че толкова усилено работи в посока модернизиране на образователната инфраструктура и активно участва в програмите на МОН.

„Хуманитарната гимназия е символ. В тази сграда са завършили поколения видни българи, интелектуалци и управленци. Това, което правим днес е израз на нашето уважение към тях, както и грижа към новото поколение, за да може сега децата да учат в сграда, която е музей на българското образование”, каза Цоков.

Първата част от сумата , която Пловдив получава ще бъде за проучване и доставка на материали. Ще бъде извършена реставрация и реконструкция на вътрешната част на гимназията – врати, настилка, тавани и стени.  Предвидено е още цялостна подмяна ел. инсталацията и изграждане на система за пожароизвестяване. Част от плановете са за западния корпус, където ще бъдат изградени нови санитарни възли.

„Към настоящият момент се обследват възможностите за достъп на автомобили до сградата, включително има идея за изграждане на подземен паркинг в близост, който да улесни трафика”, заяви зам.-кметът по образование Владимир Темелков.

Той обясни, че най-рано ремонтът може да започне през май 2025 година, като целта е дейностите да бъдат извършени през лятото и да не спъват учебния процес.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина