Данъчната шефка, хваната с подкуп в Пловдив, се изправя пред съда днес

Автор: Plovdiv Now 4120
Данъчната шефка, хваната с подкуп в Пловдив, се изправя пред съда днес

Данъчната служителка Ренета Иванова, която бе хваната с 2 000 лева подкуп, застава пред съда. Днес срещу нея стартира процесът, като по време на разпоредителното заседание по случая, ще стане ядно дали бившата служителка на НАП ще признае вина или не. 

Припомняме, че 60-годишната служителката на НАП беше арестувана на 24 февруари. Тя е началник на отдел „Обработка на плащания и задължения“ в приходната агенция. Жената е арестувана при акция на Икономическа полиция под ръководството на Окръжна прокуратура в момент на взимане на подкупа. Представител на търговско дружество за онлайн търговия на дрехи е подал сигнал срещу служителката. Тя е поискала сума 4000 лева, за да „оправи“ проверката и да осигури положителни на дружеството резултата. 

Изтъкнати са проблеми при отчитането на данъчните фактури, в резултат на които за търговското дружество би последвала проверка от НАП. Иванова обяснила на управителката на фирмата, че има несъответствия в декларация за годишен оборот и в оборота по фискалните устройства, като разминаването възлиза на около 50 000 лева. След подадения сигнал за изнудването е започнато е досъдебно производство. От дружеството са се разбрали с данъчната служителка да осъществят среща, на която да бъдат предадени парите.

Тя се е състояла в района на търговския обект, като жената е получила 2000 лева, което е половината от исканата сума. По-късно стана ясно, че тежки здравословни проблеми на член от семейството са били причината, арестуваната данъчна служителка да пристъпи закона. По време на разпитите Ренета Иванова е признала вина.

Тя е под гаранция от 3 000 лева. Предвиденото в закона наказание за деянието, в което е обвинена бившата данъчна е до 6 години „лишаване от свобода“ или глоба до 5 000 лева.

Ако Иванова признае всички факти и обстоятелства в обвинителния акт, още днес тя може да получи присъда. При втория сценарии, когато откаже да признае вина, процесът ще започне с разпит на всичко вещи лица и свидетели. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина