Да си спомним за актрисата Виолета Донева, родена на днешната дата

Автор: Plovdiv Now 3344
Да си спомним за актрисата Виолета Донева, родена на днешната дата

Виолета Донева е българска актриса и преводачка на пиеси.

Родена е в град Петрич на 7 септември 1941 или 1943 г. Внучка е на юриста и политика Стефан Стефанов. Баща ѝ, капитан Павел Джингаров, е разстрелян през 1945 година след присъда от така наречения Народен съд. Доведеният ѝ баща е актьорът Кирил Донев.

Донева завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1966 г. със специалност актьорско майсторство и Телевизионна журналистика – СУ „Климент Охридски“ – факултет по журналистика.

Работи във Военния театър (1967 – 1993), общински театър „Възраждане“ (1994 – 2006) и Театър 199. Директор е на театър „Възраждане“ (2008 – 2010).

Член е на Съюза на българските филмови дейци от 1973 г. През 80-те и 90-те години на 20. век Донева участва в дублажите на филми и сериали за Канал 1 и Мулти Видео Център.

Води ежеседмична рубрика във вестник „Стандарт“. Превежда пиесите „Жената от морето“ на Хенрик Ибсен, „Любовни писма“ на Албърт Гърни, „Някой зад вратата“ на Едвард Радзински.

Има син от брака си с режисьора Людмил Стайков. Двамата разтрогват брака си.

По-късно се омъжва за баскетболиста Атанас Грънчаров, с когото се познават от деца.

На 26 октомври 2022 г. онлайн издания разпространяват непотвърдена информация, че 79-годишната Виолета Донева е намерена мъртва в дома си. БНР съобщава новината сутринта на 27 октомври 2022 г., позовавайки се на информация, получена от Столичната дирекция на вътрешните работи.

Тялото на актрисата е било открито след подаден сигнал на 22 октомври 2022 г., няколко дни преди официално разгласяване на новината. Към момента на оповестяването ѝ причините за смъртта на Донева не се съобщават.

На 27 октомври 2022 г. в репортаж на Нова телевизия около 14 часа се съобщава, че по тялото на актрисата има следи от насилие, позовавайки се на източници от разследването. Започнато е досъдебно производство за убийство.

За убийството е обвинена внучката ѝ Ивет Стайкова. По време на делото става ясно, че Ивет систематично е злоупотребявала с наркотични вещества от 11-годишна, което е довело до появата на психоза, халюцинации и други психични проблеми.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина