Одомашняването на куче - любов от пръв поглед! Десетки чакат своите стопани в пловдивския приют

Автор: Деница Лещева 5410
Одомашняването на куче - любов от пръв поглед! Десетки чакат своите стопани в пловдивския приют

Любов от пръв поглед - така описва директорът на кучешкия приют Георги Божев връзката, която възниква между четириногото и неговия стопанин. Десетки кучета от всякаква възраст, някои от които - породисти, очакват своите одомашнители в пловдивското ОП "Зооветеринарен комплекс". Всички те биват постоянно обгрижвани от 20-те души, наети в предприятието. А историите им понякога имат щастлив край. 

"Трудно е да се каже дали одомашнителите предпочитат по-млади кучета. Обикновено питат колко са възрастни, какви ваксини имат. Когато се харесат, обикновено е от пръв поглед", разказа пред наш репортер Божев. 

Предизвикателствата за ветеринарите в комплекса не са никак малко, разказва той. Много често животните пристигат в тежко здравословно състояние. Някои от тях са драстично отслабнали, с много паразитни заболявания, включително и краста. 

"С всичко това трябва да се справим, преди да върнем животното на улицата. Трябва да го възстановим в нормална кондиция, за да може да оцелее", коментира Божков. След като бъде упоено и транспортирано до приюта, всяко едно куче бива обезпаразитено, ваксинирано против бяс и кастрирано. Възстановяването им обикновено отнема около седмица, но в някои случаи се налага и по-дълъг престой.

Акции по залавяне и обезпаразитяване на бездомни кучета се провеждат и на територията на много от съседните общини, които нямат възможност сами да организират действия по ограничаване на тяхната популация. "Помагаме си взаимно - те ползват нашия опит, а нея предотвратяваме възможността тези животни да мигрират на територията на Пловдив", твърди директорът на предприятието. 

Самият той неведнъж се е сблъсквал с необичайни случаи и състояния на четириногите. Това, което го е впечатлило най-силно през последните месеци обаче, е тенденцията стопаните да изоставят животинките си в преклонна възраст. 

"Напоследък много хора пускат домашните си животни на улицата, когато идва краят на техния жизнен път - дали от жалост или защото се гледат по-трудно. В момента при нас има два прекрасни екземпляра на природата Алабай, които са доста възрастни и бяха изоставени. Тъй като не биха оцелели, ако се върнат там, ние ще продължим да полагаме грижи за тях, в случай, че не намерим одомашнители", разказва Божев. 

Той отправи апел към пловдивчани да посетат приюта и да изберат своя четириног приятел за цял живот!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина