Да опънем палатката! Идеи за къмпингуване и разходка в жегите край Пловдив

Автор: Plovdiv Now   1216
Да опънем палатката! Идеи за къмпингуване и разходка в жегите край Пловдив

Месец август е към своя край, но въпреки това се очаква високите температури под тептата да се задържат поне до средата на септември. Пловдив е един от градовете, за които се обсъжда въвеждането на сиеста именно заради изключително горещото и сухо време. Много пловдивчани търсят прохлада и място, на което да се откъснат от горещото време в града и побягват към планината или морето.

Има много места на около час от Пловдив, на които можем да се насладим на по-поносимо време, както и на приказни гледки. Независимо дали просто за разходка, пикник или дори за опъване на палатка, местата които ще ви представим в следващите редове са подходящи за всички тези цели.

Първият маршрут, който ви предлагаме, се намира в Стара планина само на 56 км от Пловдив.  Разходката е подходяща както за един ден, така и за два. Посоката, която трябва да хванете, е Калофер, а крайната точка е екопътека „Бяла река”. Районът се отличава с красива природа и най-вече със страхотна кухня. Отправяме се на път към екопътека „Бяла река”. Ще стигнете и до бивак Бялата река, от който започва и красивата екопътека. Разкриват се уникални гледки от реката и малки водопади. Тук могат да бъдат видени 11 уникални за района растителни вида. В Национален парк Централен балкан също така има и огромно разнообразие от животински видове, сред които: мечки, вълци, диви кози, царски орли и редица други. Преходът е лесен и продължава около час. В района има няколко беседки и обособени места за пикник и палатка, на които също може да починете.

Следващото място, което е страхотно място за отдих е язовир Батак в курортен комплекс Цигов Чарк. Освен да се разходим, там е и Еко къмпинг Батак, който се намира на брега на живописния яз. Батак в Родопите - една от най-красивите планини в България и на Балканите предоставяща красиви панорамни гледки и условия за отдих, aктивен туризъм и спорт. Къмпингът се намира на 15 минути от Велинград, както и на 1 час от Пловдив.

Друга подходяща дестинация за пикник се намира съвсем близо от село Първенец.  Малко след селото е и първата точка, на която можете да опънете одеяло. През летните месеци река Първенешка е пренаселена от хора с барбекюта. В района са на разположение и заведения за хранене.

В района на Храбрино, също може да си намерите много подходящи полянки. Следват и Дедево, Лилково, Равнища и Бойково – селца пълни предимно с вили край които има много беседки и параклиси подходящи за излет. В случай, че не ви се ходи много, то край пътя също ще намерите нещо подходящо.

Идеално място за излет са поляните след вилната зона на село Ситово. За да стигнете до там се налага да поемете по камънист път, който ще ви отведе в сърцето на боровите гори.  В района има обособени огнища. Между Ситово и село Плочник пък има изградена голяма беседка, която разполага с барбекю и чешма. Непосредствено зад нея има огромна поляна, а оттам минава и реката.

Друго любимо място на пловдивчани е района около хижа Здравец. Мястото е подходящо и през зимата и лятото и е чудесна дестинация за хора с деца.

Следващата начална точка, от която трябва да поемете е Асеновград.  Любимото място на жителите на града, разбира се е рекаЧая и Асенова крепост. И не само на асеновградчани, но и на всички пловдивчани, които искат да избягат от жегата през топлите месеци. Реката се превръща в плаж, а скарите се позиционират през няколко метра и настава една всенародна веселба.  Между крепостта и града има се намира и параклисът „Света Петка” около, който също редовно се събират малки и големи на излет – има изградени пейки и чешма.

Не далеч от Асеновград се намират и селата Мостово и Врата – едно магическо място, което е в непосредствена близост до Белинташ и Караджов камък.  Там също може да намерите десетки чешмички, около които да се разположите. Едно от местата, например се намира малко преди село Врата и отбивката за местността Кабата. Там е изградена голяма беседка с няколко барбекюта и чешма.  В самото село Врата също има беседка и така може да съчетаете пикника с разходка до Белинташ, който се намира на около час пеша от нея.  Като тръгнете от село Мостово по пътеката за Кръстова гора също може да намерите подходящи полянки.

Райско място за барбекю и отдих в недрата на гората има само на 10 километра от Пловдив. В полите на Родопите точно над Марково е сгушена Манчова поляна. До нея се стига изключително лесно – може и пеш от селото, може и с автомобил. Ако сте с кола тръгвате нагоре по пътя към Гълъбово и хижа Здравец и около километър след вилната зона отклонявате по черен път надясно. Той свършва до ловната хижа, където трябва да оставите колата и да продължите пеш. До Манчова поляна се стига по китна пътечка, обрасла в зеленина – след не повече от 5 минути нормално ходене. Самата поляна е достатъчно голяма, с лек наклон. В самото и начало ви посреща голяма чешма с бистра студена вода. В горния край има огромен навес, а в долния – сцена, на която в миналото са се играли хора и ръченици. На няколко места из поляната има дървени маси и пейки, както и огнища за барбекю. На хълма е разположен параклиса Свети Георги, по който се стига по криволичеща пътека за не повече от минута ходене. Въпреки че е само на 10 км от града, мястото предлага пълно уединение и разтоварване от напрегнатото ежедневие.

Подобни новини

...

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина