Д-р Мирославов пред PlovdivNow.bg: Не подценявайте грипа! Носете маска, не кихайте в дланта, а в сгъвката на лакътя

Автор: Добринка Димова 8202
Д-р Мирославов пред PlovdivNow.bg: Не подценявайте грипа! Носете маска, не кихайте в дланта, а в сгъвката на лакътя

рипна епидемия е обявена от днес в областите Стара Загора, Силистра, Бургас и Шумен. Други четири области – Пазарджик, Перник, Русе и Ямбол, са пред епидемия. Обстановка се променя с часове.

Каква е заболеваемостта в Пловдив, как да се предпазим и как да разпознаем грип от настинка – PlovdivNow.bg разговаря с общопрактикуващия лекар д-р Цветомир Мирославов.

- Д-р Мирославов, има ли вече грип в Пловдив? Увеличава ли се е броят на пациентите, които търсят помощ от вас в последните дни?

- Заболеваемостта от грип в Пловдив все още не е показала сериозна тенденция към увеличаване. Има обикновени настинки, вирози и катар на горни дихателни пътища, но грип се среща рядко.

- Какви са симптомите, с които пациентите идват при вас най-често?

- В момента най-често пациентите идват с хрема, температура, главоболие, болки в гърлото, суха кашлица.

- Кога според вас грипът ще дойде в Пловдив?

- Предполагам, че, ако продължат така да се развиват нещата, до десетина дни ще дойде и в Пловдив. В Пазарджик вече има много висока заболеваемост.

- Как да различим грипа от настинката и какво трябва да направим при първи симптоми на грип?

- Обикновено грипът започва много рязко, в рамките на няколко часа. Както човек се чувства здрав, след няколко часа е с висока температура, силна отпадналост, няма апетит. Може да си легне здрав, а на сутринта да се събуди отпаднал, с болки в мускулите. Това са първите симптоми на типичния грип. Вирозите и другите настинки започват с температура, болки в гърлото, кашлица, главоболие, но я няма тази силна отпадналост и скованост и болки в мускулите. Добре е още при първите симптоми да се започне терапия с антипиретици – парацетамол или аналгин, и високи дози Витамин С. Да се приемат много течности, основно вода и чай, като чаят не трябва да бъде горещ, а топъл. След което да се потърси лекарска помощ. В никакъв случай хората да не си предписват сами антибиотици.

- Какви могат да бъдат усложненията от грипа?

- Ако се неглижира в първите дни, усложненията от грипа могат да бъдат както пневмонии, така и различни енцефалити, менингити, в редки случаи – и миокардити. Затова е важно човек да си обърне внимание, да не кара грипа на крак, а да си почива.

- Децата ли са най-застрашени?

- Не, в последните години децата не боледуват толкова много от грип. Най-застрашени са хората в активна възраст – между 20 и 60 години.

- Как да се предпазим?

- Грипът се предава по орално-капков път. Когато сме на места с повече хора, е добре да се носи маска. Тя трябва да се сменя често, на всеки 30 минути. Най-важното обаче е да си мием ръцете. Защото замърсените ръце са най-честият път за предаване на грипа. Изключително важно е също да не си кихаме и кашляме в дланта, както ни учат от малки, а в сгъвката на лакътя. Когато се изкихаш или изкашляш в ръката, всичко, което пипнеш оттам-нататък, вече е преносител на заразата.     

Подобни новини

Колега

Кой си ти, бе, смешник!

23:04, 26.10.2019
Отговора 0
Отговор

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина