Д-р Христозов: Има 6 интубирани пациенти с COVID-19 в Пловдив

Автор: Виктория Петрова 55336
Д-р Христозов: Има 6 интубирани пациенти с COVID-19 в Пловдив

"В Пловдив имаме не малко случаи на хора в тежко състояние. Имаме интубирани четирима души в  УМБАЛ "Пълмед" и двама интубирани в УМБАЛ "Каспела", това съобщи д-р Христозов, заместник-директор на „Спешна помощ“ на регулярния брифинг на Областния кризисен щаб.

От щаба в момента са насочили усилия за спомагане отваряне на нови филтърни кабинети, където хората със съмнителни симптоми да бъдат прегледани и съответно препратени към болница. Нов изнесен денонощен кабинет е отворен в малцинствената махала "Столипиново" в ДКЦ "Изток". Той ще бъде с отделен вход от ДКЦ-то, а екипите там ще бъдат обезпечени с всички предпазни средства

Денонощен кабинет има и в "Св. Панталеймон", а от днес започва да функционира и такъв в болница "Св. Мина". Филтърен кабинет ще бъде отворен и в "Св. Каридат".

"Днес стана ясно, че всички болници вече са в пълна готовност и влизат в графика за прием на пациенти. Направена е вътрешна организация, като при първите пет болници тя е изцяло съобразени с указанията на национално ниво. Разполагат с отделени цели корпуси, в които да се лекуват пациенти с коронаивурс. Това са УМБАЛ "Св. Георги", "Каспела", "Св. Иван Рилски", "Пълмед", "Св. Каридат" и "Св. Анна", обяви областният управител на Пловдив Дани Каназирева

Единствено промяна има по отношение на плана за "Св. Мина", която трябваше да е една от болниците, в която да се лекуват хора в тежко състояние. Засега обаче е решено лечебното заведение да приема само хора в леко до средно състояние. 

"Решихме в „Св. Мина“ да няма легла за интензивно лечение. Не заради самите легла - големият проблем е кадровото обезпечаване. На този етап може там да се приемат само леки и средни случаи, като се увеличава обема поетапно", посочи д-р Калинов. 

Взето е и ново решение за събиране на информация от болниците.

"Всяка сутрин всички болници трябва да обявяват броя на свободни легла, съответно и на интензивни. Ще се засича още каква е тяхната обезпеченост с предпазни средства. Статистика ще се изисква и за брой прегледани, хоспитализирани и пренасочени към други болници, за да се избегне пренатовареност на определени болници", обясни Каназирева. 

"На 100% всички болници са обезпечени с лични предпазни средства и дезинфектанти, разчитаме на допълнително финансиране, отпуснато от Общинския съвет, за обезпечаване с медицинска апаратура. Тези в отпуск да бъде прекратен при ескалиране на ситуацията. Нека не подписват засега годишни платени неплатени отпуски, за да може да разчитаме на 100% на колегите. Той честити празника на колеги те си. Проблеми засега няма, има синхрон липсва ескалация. Важно е да предпазим хората на първите линии, както и спешната помощ, където се обслужват хиляди адреси и пациенти", посочи д-р Калинов. 

Oт РЗИ бяха категорични, че извършват всекидневни проверки в лечебните заведения. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина