Д-р Енджи Касабие пред Trafficnews: Захарта е храна за COVID-19

Автор: Невена Вранчева 16446
Д-р Енджи Касабие пред Trafficnews: Захарта е храна за COVID-19
Пандемията наречена COVID-19 вече е обхванала мислите на всеки от нас. Ставаме с мисълта дали случайно не сме следващите заразени и заспиваме, мислейки за същото. Всичко това натоварва нашата психика, стресира ни и ни кара да забравим за хубавите неща от живота. Това навярно е едно от поредните изпитания, които вселената ни поднася, а ние трябва да се изправим срещу него и да го преборим, грижейки се за себе си и нашите близки. Вече знаем, основните правила - маски, ръкавици, често миене на ръце и социална изолация..., но не е ли именно сега времето да заздравим отношенията със семейството си и да станем по-сплотени? Не е ли сега времето да изключим стреса от ума си, и въпреки случващото се да стиснем зъби и да повярваме, че доброто ще възтържествува по-скоро, отколкото си мислим... 
 
Именно по този начин мисли звездната диетоложка д-р Енджи Касабие, която смята, че времето под карантина е един ДЕТОКС от всичко и всички. Известна с уменията си да въздейства на психологична основа, д-р Касабие препоръчва да забравим за стреса и притесненията, защото именно те са най-голямата съвременна болест, отключващи още редица такива. 
 
 
Д-р Eнджи Касабие е родена на 1 ноември 1982 г. в Ливан в семейство на сунити. Учила е в „International College IC“ в Бейрут. Следва в „English Academy“, завършва медицина. През 2014 г. защитава докторантура в НСА. Асистент в „Катедра по хигиена, медицинска екология и хранене“ в Медицинския университет в София, защитила докторат във Вашингтонския университет със специалност „Диететика“.

През 2006 година основава първата компания за здравословно и диетично хранене в България – „And Diet“. Добива популярност и получава доверието както на родни, така и на световни звезди като: Силвестър Сталоун, Джейсън Стейтъм, Жан-Клод Ван Дам, Робърт Де Ниро, Джон Траволта, Арнолд Шварценегер, Ева Лонгория, Бритни Спиърс и аристократични семейства от ОАЕ.

През 2016 година сключва брак с ливанския модел Рабих Ел Зейн, а на 14 януари на бял свят пристига и техният първороден син Раян. 
 
 
Ето какво сподели в свое интервю за Trafficnews популярната диетоложка д-р Енджи Касабие:
 
- Кои са храните, които задължително трябва да консумираме срещу вируси като COVID-19?
 
- Задължително трябва да се приемат храни богати на антиоксиданти, богати на витамини, джинджифил, мед, много зеленчуци и плодове. За да подсилим организма трябва да му даваме предимно храни с голямо съдържание на минерали и фибри.
 
- А кои не пропоръчвате?
 
- До минимум, трябва да се сведе консумацията на всякакви храни богати на захар, понеже това е храна за COVID-19 и за раковите клетки. Избягвайте също консервантите и пакетираните стоки. Ако можете изключете ги напълно от менюто си точно в този период. 
 
 
-  Какви витамини да приемаме, за да засилим имунитета и метаболизма си?
 
- По принцип абсолютно всички витамини са полезни и трябва да се приемат не само сега, а и по принцип. На първо място обаче, трябва да имаме здрав стомах и черва, за да може абсорбацията на съответните витамини да бъде достатъчно силна. По този повод аз препоръчвам да се вземат качествени пробиотици, задължително с щампа на пробиотик Лактобацилус булгарикус. Киселото мляко направимер е естествен пробиотик, който има голямо благотворно влияние върху човека. Задължителен е приемът на витамин C и витамин D. Джиджифилът и куркумата са изключително полезни, ако можем да се допираме до естествен корен ще е най-добре. Не пропускайте да консумирате и много мед. 
 
- Рисково ли е да гладуваме и да правим диети в този период?
 
Естествено, че да! По този начин имунната система става по-слаба, а организмът става податлив към всякакви вируси, не само за COVID-19, a по принцип. Не е въпросът нито да се гладува, нито да се преяжда. В момента човек трябва да се храни с качествени и полезни храни и да приема достатъчно количество течности. Поне литър и половина вода на ден! Ако сте между 45-50 килограма трябва да пиете до два литра вода, ако сте над тези килограми, съответно се увеличава и количеството на водата.
 

 
- Как да не напълнеем по време на карантина?
 
Докато човек е в карантина най-важно е движението. Понеже в момента сме вкъщи, то е много ограничено, но не невъзможно. Можем да скачаме на въже, да правим упражнения с тежести, дори санитарната работа у дома е вид движение. Просто трябва да не се застояваме по леглата и диваните, за да може метаболизмът ни да функционира нормално. Много е важно да се храним често, през 2 часа, тъй като това може да ограничи големите количества в съответните приеми. Пиенето на вода също до някаква степен притъпява апетита, защото хората не могат да различават жаждата от глада.
 
 
- Има ли начин да овладеем глада си към нездравословни храни?
 
- Трудно е! Трябва да имаме воля и трябва да започнем да обичаме повече себе си. Самият факт, че сме вкъщи, може би е достатъчен стимул да ни накара да се грижим за нас самите. Смятайте тази карантина за един детокс! Като казвам детокс, не визирам само това да се приемат детоксикиращи напитки, а всъщност да бъде детокс от стрес, детокс от всякакви химични процедури на кожата и косата, детокс от външния свят, детокс от работата... Нека да гледаме "от добрата страна" на цялата тази ситуация, защото самият факт, че ние се притесняваме предимно за нашите близки, повече отколкото за себе си, е достатъчен стрес, който провокира всеки един от нас да се разболява по-лесно. Стресът е главната причина за по-голямата част от заболяванията! Сега е времето, в който наистина да се погрижите за себе си и в момента, в който тази карантина приключи да имаме хубава визия, да сме готови за лятото и да се върнем към нормалния живот отново, защото аз съм сигурна, че ще дойде момент, в който всички ще сме усмихнати навън и е важно да бъдем с хубави тела. 
 
 
- Напитка, която набра особена популярност е пиенето на вода и лимон, сутрин – на гладно. За или против сте и какви течности препоръчвате вие?
 
- Нямам нищо против тази напитка. По принцип срещу коронавирус е препоръчително да се приема преварена или гореща вода с лимон. Лично аз, обаче съм по-голям привърженик на друга антивирусна напитка. Имам специална "лимонада", която се прави от джинджифил, но не на прах, а корен, прясно изцеден лимон, корен от куркума и истински мед. Това, според мен, е едно от най-силните лекарства, които могат да се вземат срещу COVID-19 и като цяло за подсиване на имунитета и на обмяната.
 
 
- Какъв е вашият метод при работа с пациентите?
 
- Работата с пациентите ми е предимно на психична основа, понеже съвременната и основната болест - това е стресът. Той влияе при анорексия, затлъстяване и всякакви други заболявания - дали са сърдечно-съдови, проблеми с храносмилане и т.н. Съответно, аз се грижа ежедневно за моите пациенти. Прегледът на клиентите ми не свършва при излизане от кабинета, напротив - точно тогава започва. Чуваме се ежедневно, стартираме проследяване чрез Viber, WhatsApp и т.н. Аз давам максимално от личното си време, за да могат пациентите ми да имат максимални резултати. 
 
 
- Сред клиентите ви има и много известни личности – както българи, така и световно познати имена. По-лесно или по-трудно се работи с тях?
 
- Всяка една звезда е нормален човек! Както при обикновените хора се срещат по-трудни пациенти, така е и с известните личности. Те също са хора и имат трудности с отслабване и качване на килограми, съответно както от тях има доста дисциплинирани, така има и такива, които нямат абсолютно никаква дисциплина. Аз опитвам да се съобразявам изцяло с тях и да работя главно на психична основа. За мен е без значение кой е при мен в кабинета! Всеки един пациент, който идва при мен е звезда сам за себе си. Не правя разлика в цените между популярни личности и обикновени хора. Всички са равни и аз давам еднакво внимание, това е най-ценното. 
 
 
- От какво се състои дневното меню на д-р Енджи Касабие?
 
- Моето меню по принцип, а не само повреме на карантината, се състои от много лимони. Ям всичко много кисело и супер люто! Обичам много сладките неща и именно затова съм направила собствена линия от здравословни десертчета, които са без захар, с високо съдържание на протеин, много фибри и много малко въглехидрати. Хем вкусни, хем полезни! Също така в моето меню е включено голямо количество зеленчуци и риба. Напоследък ям доста по-малко червено месо, като това не означава, че не го обичам, просто ми се яде по-малко откакто родих. Обобщено - моето меню е богато на плодове, зеленчуци, риба, много лимони и супер много люто. То обаче е и много трудно за изпълнение и специално като приготвяне, но за мен се грижат готвачите ми, които се грижат и за всички мои пациенти, които се хранят при мен от здравословната кухня. Ползваме много качествени продукти, което е голям плюс за мен и за всеки клиент, който се допира до моите услуги. 
 
 
- Скоро станахте майка за първи път, какви са вашите препоръки към родителите в този тежък период?
 
- Сега е времето родителите да обръщат повече внимание на децата си и да бъдат пример за тях - откъм хранене, дисциплина, семейна връзка. Може би нищо в този свят не става случайно и в този момент трябва да се гледа само позитивно, за да рефлектира всичко това към по-добро към всички нас.  
 
- Вие качихте само 9 килограма по време на бременността си! Каква е тайната?
 
Ако трябва да съм точна бяха 8 килограма и половина. Тайната: първо не бях в никакъв стрес по време на бременността, благодарение на моя любим доктор, на който цял живот няма да мога да се отблагодаря. Той беше до мен през цялото време и ми помогна да родя този малък, прекрасен човек. Също така много подбирах това, с което се храня, защото беше важно да дам на малкия най-качествените храни. Въобще не съм яла навън, пиех 3 литра вода всеки ден, избягвах вечерята, защото така ми беше по-леко и не ми се гадеше. Общо взето ми беше много спокойно и мога да ви кажа, че последните два месеца не съм качила нито един килограм! Който следи моите страници във фейсбук и инстаграм видя, че до 7-мия месец не ми личеше, че бях бременна. Това, което качих беше предимно на вода.
 
 
- Положителната страна на карантината е…
 
Както казах, това е един ДЕТОКС на целия свят! Това е припомняме за Господ, това е събиране на семейства, това е повече свободно време за нашите деца, това е повече грижа за себе си. Карантината в никакъв случай НЕ е преяждане, нито е изнервяне! 
 
Може би, COVID-19 не е толкова опасен, колкото самите нерви, които са в нас и живеят там още преди карантината. Изнервянето, алчността, невярата - всичко това е много по-опасно от коронавируса. И наистина е важно да започнем да се грижим за начина си на хранене, защото все по-често виждаме деца на 9, 10 и 15 години с диабет и много сериозни здравословни заболявания. По този повод, искам да съобще, че след отмяна на извънредното положение на пазара ще излезе моята първа книга, която обяснява обширно за хранене и то на много лесен език, за да може абсюлютно всеки един човек да го разбере. Това е вид психологична книга, която ви среща със себе си и също така ви обучава на правилно хранене без лишения. Диетата за мен не е гладуване, никога не съм казала, че бургера е вреден или пицата... Напротив, понякога и тази храна може да донесе ползи за организма, защото той има нужда от всичко.
 
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина