Предлагаме ви рецепта за чудесен следвеликденски сладкиш от стар козунак.
Продукти:
400 г сух (стар) козунак
200 мл прясно мляко
100-150 г захар
5 бр. яйца
60 г масло
100 г сметана
150 г сушени плодове, ядки, захаросани плодове
галета за поръсване на формата
Приготвяне:
Козунакът се нарязва на кубчета и се залива с млякото. Маслото се разтопява и с част от него се намазва формата за печене. Поръсва се с галета. Жълтъците от яйцата се разбиват със захарта до побеляване. След това се добавят последователно маслото, сметаната и парчетата козунак. Всичко се разбива с миксер до получаване на еднородна смес. Смесва се с нарязаните ядки и плодове.
Накрая се добавят разбитите на сняг белтъци и се разбърква внимателно. Сместа се изсипва във формата и се пече в предварително загрята на 200С градуса фурна, около 40 минути. Сладкишът се изважда от формата, след като е напълно изстинал. По желание се поръсва с пудра захар.
Рецептата е подходяща и за приготвяне със сух хляб.