Човешките храни, които можем да даваме на кучето си

Автор: Plovdiv Now 3458
Човешките храни, които можем да даваме на кучето си

Колкото и изкушаващо да е да дадем на кучето си всеки остатък от чинията си, това обикновено не е добра идея. Храносмилателната система на домашните ни любимци работи по съвсем различен начин от нашата. За това продукти и ястия, които са подходящи за консумация от нас, могат да бъдат вредни и дори – понякога да доведат до фатален край за четириногите ни другари. Звучим леко фаталистично, но имаме и добра новина за вас – това далеч не се отнася за всичко, което слагаме в уста!

Стига да знаете какво да избягвате при храненето на кучето си, можете безопасно да споделите с него някои човешки храни. Най-добрият начин да направите това е те да са под формата на лакомство или като добавка към основното меню на животното.

Можете да бъдете сигурни, че домашният ви любимец не само ще хареса факта, че съдържанието на паничката му е една идея по-разнообразно, но и ще се възползва от здравословна доза допълнителни хранителни вещества. А междувременно вие ще се насладите на споделянето на храна с косматия си другар, като по този начин ще заздравите връзката си с животното!

куче хранаСнимка: iStock

 

Предлагаме ви да разгледаме заедно 8 здравословни човешки храни, които са безопасни за консумация и от кучета. Разбира се – в умерени количества!

Зелен боб

Зеленият фасул е страхотна междинна закуска или лакомство за кучетата ни. С ниско съдържание на калории и високо – на фибри, бобчетата имат достатъчна хрупкавост, за да привлекат вниманието на косматия ви другар. 

зелен бобСнимка: iStock

 

Ако искате да ги сервирате на пара, пригответе ги без сол или масло, като им дадете време да се охладят, преди да почерпите домашния си любимец. 

Тиква

Тиквата е абсолютна сезонна наслада за вашето куче! Задължително условие е да е неподправена и неподсладена, да няма добавени изкуствени съставки и изчистена от семената. Тиквата има високо съдържание на влага, тя осигурява допълнителна доза фибри, които помагат за предотвратяване и лечение на диария и запек. Полезна е в малки количества. 

куче тикваСнимка: iStock
Моркови

Знаете ли, че повечето кучета обичат да си похапват бейби моркови? Със скромните около четири калории на парче, тези оранжеви зеленчуци са чудесни лакомства. Освен това, морковите са с високо съдържание на витамин А, добър източник на фибри. А като бонус – са нежни към кучешките коремчета и обикновено не причиняват газове.

морковиСнимка: pixabay.com
 
Фъстъчено масло

Когато ви съветваме, че няма нищо лошо или опасно в това да дадете на кучето си лъжица фъстъчено масло, обръщаме внимание, че имаме предвид изцяло натуралните продукти или тези, предназначени специално за домашни любимци. Потърсете неподсладено и несолено фъстъчено масло или се консултирайте с ветеринарния си лекар ако имате колебания. 

Нарязани ябълки

Друго здравословно лакомство за хората, което е и също толкова подходящо за консумация от четириногите. Без сърцевина и семки, нарязани на парчета, ябълките имат някои чудесни хранителни ползи за домашните ни любимци. Те са с ниско съдържание на калории и са добър източник на фибри, което ще помогне на косматия ви другар да се чувства сит.

кучеСнимка: iStock

 Накиснати овесени ядки

Овесените ядки (неподсладени) са полезни за кучетата и могат да им се дават спокойни като лакомство, заедно с натурално фъстъчено масло, тиква или пловоде, пишат от ASPCA. Можете да ги сервирате варени (накиснати в гореща вода), след като ги оставите да се охладят – за здравословна допълнителна доза фибри. 

Натурални пуканки

Малцина са тези, които не обичат пуканки! Те имат някои безспорни качества, които ги превръщат в добро здравословно лакоство – нискокалорични са, представляват добър източник на фибри и, според експертите, са пълни с антиоксиданти. 

кучеСнимка: iStock

 

Когато обаче пуканките се удавят в масло и сол, те губят здравословния си ореол. За това – заложете на такива, които да приготвите сами от зърна, така ще сте сигурни, че в тях няма други добавки. 

Варено пилешко месо

Можете да приготвите крехко пилешко месо като специално лакомство за вашето куче или като добавка към пълноценната му диета. Важно е то да е без подправки, с отстранена кожа, за да се намали количеството на мазнина. Сварете пилето напълно и го нарежете на малки парчета, които четириногото да може да дъвче и преглъща лесно. Сервирайте заедно с обичайната храна или като награда за добро поведение. 

куче пилешко месоСнимка: iStock

 Източник: dogsandcats.bg

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина