Човешкият организъм се нуждае от витамин D - как да си го набавим с храната

Автор: Plovdiv Now 6650
Човешкият организъм се нуждае от витамин D - как да си го набавим с храната

Човешкият организъм се нуждае от витамин D. Той може да се набави чрез таблетки, но малцина знаят как да осигурят на тялото си този витамин по естествен начин.

Според различни източници 15-30 минути престой навън при слънчево време на ден е достатъчно, за да осигурим на тялото си необходимото количество от този витамин.

Но с идването на зимата, слънчевите дни стават все по-малко.

Ето кои са храните, които съдържат ценната съставка в достатъчни количества:

Телешки черен дроб

Субпродуктите (карантии) са още едни от малкото хранителни източници, богати на витамин D.

Те съдържат пълната гама от мастноразтворими витамини A, D и K, както и витамин B, минерали и хранителни вещества, които не се срещат в много други храни.

Килограм телешки черен дроб съдържа 5600IU, което прави на порция от 100 гр 560 IU, а това е около 90% от дневната доза. ( 3 )

Телешкия дроб една от леснодостъпните храни богати на витамин Д.

Много други субпрудукти съдържат от полезния витамин, но в по-малки количества. В много по-ниски концентрации се съдържа и в различни меса.

Яйца

Яйчните жълтъци също са с високо съдържание на витамин D, особено ако пилетата се отглеждат свободно.

Например, бъркани яйца с две големи кокоши яйца, съдържа 88 IU, което е 15 процента от препоръчителния дневен прием на човек.

Може би най-достъпния и лесен начин за приемане на храни богати на витамин Д, са именно яйцата.

Дива сьомга
100 гр. от тази риба съдържат от 600 до 1000 IU вит D.  При екземплярите, отглеждани във ферми, витаминът е малко по-малък: до 250 IU на 100 гр.

Рибено масло

В 1 супена лъжица от този продукт има около 400-1000 IU. Въпреки специфичния вкус, рибеното масло може да бъде отлична здравословна добавка.

Херинга

В 100 гр. херинга се съдържат от 290 до 1500 IU от витамина.  В същото време тази риба е много по-достъпна от дивата сьомга, което я прави по-привлекателна за масовия потребител.

Консервирана риба

Консервираните сардини и риба тон могат да съдържат около 300 IU на 100 гр. Достатъчно е да изберете рибата, която ви харесва най-много и да приготвите любимото си ястие от нея.

Специално обогатени с витамин D храни

Много съвременни производители често специално обогатяват различни храни с витамини, като например мляко. Информацията върху опаковката ще ви насочи към съдържанието на полезни вещества. 1 чаша обогатено мляко съдържа около 100 IU от витамина, докато в обикновеното мляко той практически липсва.

Храни богати на витамин Д – /Таблица/

Храна  Порция Витамин D в микрограми (μg) *
1. Сьомга, консерви 85 гр. 17.9
2. Пъстърва, дъгова, отглеждана в ферма, варена 85 гр. 16.2
3. Сьомга, пушена 85 гр. 14.5
4. Риба меч, варени 85 гр. 14.1
5Телешки черен дроб, на скара 100 гр 14
6. Сьомга, розова, консервирана 85 гр. 12.3
7. Рибено масло, черен дроб на треска 1 ч.л. 11.3
8. Сьомга, розова, варена 85 гр. 11.1
9. Есетра, смесени видове, варени 85 гр. 11.0
10. Есетра, смесени видове, пушени 85 гр. 13.7
11. Бяла риба, смесени видове, пушена 85 гр. 10.9
12. Скумрия, тихоокеанска, варена 85 гр. 9.7
13. Дива сьомга, варена 85 гр. 9.6
14. Гъби, портабело, изложени на ултравиолетова светлина, на скара ½ чаша 7.9
15. Риба тон, консервирана в масло, отцедена 85 гр. 5.7

16. Палтус,
атлантически и тихоокеански, варен

85 гр. 4.9
17. Херинга, атлантическа, варена 85 гр. 4.6
18. Сардина, консервирана в масло, отцедена 85 гр. 4.1
19. Скална риба, тихоокеански, смесени видове, варени 85 гр. 3.9
20. Тилапия, варена 85 гр. 3.1
21. Плоски риби (камбала), варени 85 гр. 3.0
22. Свинско, варено (различни разфасовки) 85 гр. 0,2-2,2
23. Гъби, Смръчкула, сурови ½ чаша 1.7
24. Гъби, Пачи крак, сурова ½ чаша 1.4
25. Яйце, твърдо сварено 1 голямо 1.1
26. сирене 50 гр. 0.2-0.6

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина