Читалище “Възраждане“ представя новата книга на Иван Станков

Автор: Plovdiv Now 6259
Читалище “Възраждане“ представя новата книга на Иван Станков

На 29.01.2020 г., сряда, от 18:00 ч. читалище "Възраждане" в Стария град ще представи в салона си книгата „Имена под снега. А7“ на проф. д-р. Иван Станков, издание на Велико търновското издателство „Фабер“, чийто директор, Нейко Генчев, също ще присъства. За книгата ще говори доц. д-р. Гергина Кръстева.

 Да четеш тази книга е като да сънуваш наяве много тъжен и много нежен сън.На здравата връв на реката са нанизани като мъниста случки и спомени. В маранята на времето лицата се разместват, разтапят се и се сливат. Музиката и водата, самотата и любовта се смесват, удвояват образите си и преминават нататък с непроницаемо безразличие, споделя Мария Донева.

Иван Станков е роден през 1956 г. Преподава българска литература във Великотърновския университет „Св. св Кирил и Методий“. Автор е на 8 литературоведски книги. Първата му белетристична книга  „Спомени за вода. Dm“  получава втора награда за художествена проза на портал „Култура“ за 2015 г.   „Имена под снега. А7“ (последната книга от трилогията, включваща още „Спомени за вода. Dm“  и „Улици и кораби. Gm“ )

Самотата справедливо е разпределена на шест милиарда еднакви парчета. Любовта – също. Героите на тази книга имат достатъчно и от двете. Повечето са българи, пръснати по Стария континент. Идват тук от „Спомени за вода. Dm“ и от „Улици и кораби. Gm“. Често се и връщат там в мислите си. След селата и градовете умират държавите. Но хората остават. И за живите, и за мъртвите има много място под снега. Той винаги вали като начало. Такъв е припевът на всяка снежна песен. Тук минава през ла мажор седем, преди да се върне в ре минор, разказва и самия автор.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина