Честваме 76 години от спасяването на пловдивските евреи от нацистките лагери

Автор: Plovdiv Now 6117
Честваме 76 години от спасяването на пловдивските евреи от нацистките лагери

Организация на евреите “Шалом” – гр. Пловдив организира честване по случай 76 - годишнината от спасяването на пловдивските евреи от нацистките лагери по време на Втората световна война. Събитието е на 10 март 2019г. от 10.30 часа, когато пред “Паметника на благодарността” до Централния дом на младоженците ще се състои митинг-поклонение и ще се поднесат цветя.

Много от присъстващите всяка година на церемонията са преки потомци на хората, участници и свидетели на събитията от 1943 година, когато пловдивчани, начело с митрополит Кирил, спасяват от хитлеристките лагери на смъртта над 6000 свои съграждани евреи.

„Датата 10 март е празник на хуманността, защото пловдивската общественост даде пример за толерантност и човещина към своите братя и сестри от еврейски произход. Пловдивчани са помогнали за преодоляването на една от най-големите трагедии в българската история“, разказаха още от Пловдивската организация на евреите „Шалом“.

Припомняме, че през 2013-та година Пловдив получи наградата "Шофар" за приноса на града към спасяването на българските евреи. Статуетката се пази в Регионалния исторически музей. Преди две години кметът Иван Тотев получи Специалния почетен знак на Организацията на евреите в България "Шалом" като израз на благодарност към на гражданите на Пловдив.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина