Честито! Астрономическата пролет настъпи, край на зимата!

Автор: Plovdiv Now 18864
Честито! Астрономическата пролет настъпи, край на зимата!

Астрономическата пролет настъпи току-що в последните минути на 20 март и по-точно в 23:58 часа. Пролетта е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с лятото, есента и зимата. Това е и пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта. Днес Слънцето при своето видимо движение по еклиптиката пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната.

Пролетта ще продължи до лятното слънцестоене - около 21 юни в Северното полукълбо, както и около 21 декември - в Южното. Пролетните месеци в Северното полукълбо са март, април и май, а в Южното - септември, октомври и ноември.

Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропична година и се равнява на 365,24219 денонощия. По света е възприетата календарна система, основаваща се на Григорианския календар.

Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика.

Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година - варира между 20 март, 21 или 22 март за северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина