Чеснови сиренки с магданоз - ще си оближете пръстите

Автор: Plovdiv Now 4085
Чеснови сиренки с магданоз - ще си оближете пръстите

Предлагаме ви рецепта за чеснови сиренки с магданоз - ще си оближете пръстите!

Продукти:

прясно мляко - 140 мл.

свинска мас - 80 г

краве масло - 20 г

яйце - 1 бр.

извара - 150 г

сирене - около 150 г

брашно - 450 г

мая - 22 г

захар - 1 ч.л.

сол - 2 ч.л.

магданоз - 1/2 връзка

чесън - 1 - 2 скилидки

зехтин

Приготвяне:

Разтворете маята и захарта в леко затопленото прясно мляко. Добавете разтопените мас у краве масло и разбъркайте. След това сложете изварата и белтъка на яйцето и отново разбъркайте с телена бъркалка.

Сипете брашното със солта и омесете гладко тесто. Ако е твърдо (зависи от изварата и колко е голямо яйцето/белтъка) тогава сипете още малко мляко. В обратния случай, поръсете още малко брашенце.

Завийте с чиста кърпа и оставете тестото да почине 30-40 минути.

През това време измийте магданоза и откъснете листата. Сложете ги в купа заедно със чесъна, щипка сол и зехтин да ги покрива.

Пасирайте и при нужда сипете още малко зехтин. Полученото магданозено песто ще ни служи за намазване на сирените, но също така може да се сложи от него и вътре в тях при пълнежа.

Разделете втасалото тесто на 10 части. Оформете топки, сплескайте ги и във всяка сложете парченца сирене и по желание - от магданоза.

Съберете краищата и пак оформете топка.

Подредете сиренките в тава покрита с хартия за печене. Оставете на топло да бухнат за около 30 мин като пак покриете с чиста кърпа.

Намажете сиренките със разбит с малко вода и олио жълтък. В средата на всяка пак сложете парченце сирене, натискайте навътре, за да потъне. Оставете да починат за още 30 минути.

Печете на 180 градуса за около 20-25 минути или до златист загар.

Оставете питките да изстинат и ги намажете със сместа от магданоз, чесън и зехтин.

Рецепта - Йорданка Ковачева

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина