Чеченският лидер Рамзан Кадиров обвини руски депутати в заговор за убийството му

Автор: Plovdiv Now   1007
Чеченският лидер Рамзан Кадиров обвини руски депутати в заговор за убийството му

Чеченският лидер Рамзан Кадиров обвини руски депутати от съседни региони, че са се опитали да поръчат убийството му, и ги заплаши с „кървава разправа“, ако не докажат обратното.

За това пише NBC News, като се позовава ТАСС.

„Има свидетели, има хора, от които са се опитали да поръчат, които са попитали колко ще вземат за поръчката“, съобщава руската информационна агенция.

ТАСС цитира думи на Кадиров, които той е изрекъл на среща с чеченски служители по сигурността. Видеозапис от срещата беше публикуван в личния канал на чеченския лидер в „Телеграм“ в сряда.

Според информацията Рамзан Кадиров е посочил трима членове на законодателния орган на Русия - двама от Дагестан и един от Ингушетия, като стоящи зад предполагаемия заговор за убийството му.

„Ако те не докажат обратното, официално ще обявя „кървава разправа“, казал още чеченският лидер. В Чечня „кървавата разправа“ е традиционен обичай за отмъщение чрез убийство на врага или негови роднини от мъжки пол.

Ройтерс не успя да провери превода на ТАСС на коментарите на Рамзан Кадиров.

Кадиров е бивш чеченски борец за независимост, който се е сражавал с руските сили по време на опита за отцепване на предимно мюсюлманския регион през 90-те години на миналия век. В крайна сметка тогава той преминава на страната на Москва.

Той става лидер на Чечения през 2007 г., три години след убийството на баща си. Рамзан Кадиров е близък съюзник на руския президент Владимир Путин.

Чечения граничи с Дагестан и Ингушетия, а Кадиров в миналото е предявявал претенции към части от територията на двата региона.

Подобни новини

...

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина