Частна лаборатория в Пловдив вече прави тестове за коронавирус

Автор: Plovdiv Now 142477
Частна лаборатория в Пловдив вече прави тестове за коронавирус

Пловдивчани вече могат да се тестват за COVID-19. Проверка показа, че изследването от два дни се прави в една от частните лаборатории в града. Още една има готовност да започне да взима и обработва проби в следващите седмици.

„Отне ни време, тъй като трябваше да оборудваме помещение. Но вече сме готови и правим както бързи, така и т.нар. PCR (полимеразна верижна реакция) тестове”, обясниха пред наш репортер от лаборатория „Рамус”. И уточниха, че пробите ще се взимат само във филиала им в Коматево от 8 до 12 ч. с предварително записване по телефона. Бързите тестове се работят тук, докато пробите за PCR се изпращат в централната лаборатория в София. „Тези тестове са сложни и не могат да се правят навсякъде. Транспортират се по всички правила за транспорт”, увериха от лабораторията.

Оттам отказаха да съобщят колко хора са се изследвали в първия ден в Пловдив, но признаха, че интересът е голям. Цените на бързите тестове са 35 лева. PCR тестовете пък струват 100 лева, плюс още 20 лева, ако човек иска да се изследва и за грип тип А и тип Б.

От лаборатория „Бодимед” също имат готовност да правят тестове за COVID-19. Най-вероятно ще стартират следващата седмица. „Когато сме готови, ще качим информация на страницата ни в интернет”, обясниха от лабораторията. Там обаче ще се работят само PCR тестове, тъй като според тях бързите са ненадежди и дават огромен процент лъжливи резултати, което само заблуждава хората.

Категорично решение да не изготвят бързи тестове са взели и от лаборатория „Синево”. Тази информация се дава автоматично при позвъняване на посочените телефони за връзка. На сайта на лабораторията пък е публикувано съобщение, че решението се основава на спецификата на т.нар. бързи тестове, които има възможност да дадат грешен резултат. Това не само може да доведе до излишна тревожност в обществото, но и да създаде предпоставки за грешно лечение – риск, който ние не би трябвало да се поема в името на бизнеса.

Каква е разликата между PCR и бързите тестове?

Според информация Световната здравна организация, единственият начин със сигурност да се установи, че някой е заразен с COVID-19, е ако се подложи на PCR тест.

Що се отнася до бързите тестове, те са много видове. В сряда председателят на Кризисния щаб в България ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че в България са направили проучване на един вид бързи тестове. От 10 случая с доказана клинична картина и потвърдени с PCR тестове, те са показали положителни резултати само при 4-ма пациенти. Затова ще бъдат търсени бързи тестове от друг производител.

Специалистите се обединяват около мнението, че бързите тестове могат да помогнат за по-бързото идентифициране на заболелите, но при положителен бърз тест всеки трябва да се подложи и на PCR тест.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина