Бунтуващите се артисти и “Пловдив 2019“ се разбраха, поставиха срок за отчитане на проектите

Автор: Мария Луцова 4506
Бунтуващите се артисти и “Пловдив 2019“ се разбраха, поставиха срок за отчитане на проектите

Срок до 15 септември за отчитане на проектите от програмата на Европейска столица на културата си дадоха екипът на Фондация Пловдив 2019 и представителите на организации в културния сектор. Това се случи по време на онлайн среща днес, в която участваха оперативното ръководство на фондацията и членове на Управителния съвет от една страна и Снежина Петрова от "Легал Арт център", Димитър Узунов от "АРТЕ Урбана Колектив", Яна Тенева от "Фабрика за идеи" и Стефания Георгиева от "Атом Театър". 

През изминалата седмица представители на 16 организации излязоха с отворено писмо, адресирано до всички институции в България, в което изразиха възмущението си от редица проблеми в съвместната работа в Фондация Пловдив 2019. 

"Разговорите бяха ползотворни, поставихме си срок , но все пак искам да напомня, че процесът е двустранен и за да се случат нещата са необходими активности и от двете страни. Коментирахме както конкретни казуси , така и усложнените правила по договорите, сключени в рамките на отворените покани. Даваме си сметка, че процедурата е тежка и тромава, а някои от партньорите ни нямат необходимия капацитет. Ще работим заедно ще търсим решения, за да няма инфарктни точки" заяви Кирил Велчев, изпълнителен директор на фондацията. 

По време на срещата се е стигнало до съвместно решение представителите на артистичните организации да изготвят и предложат оптимизирането на правилата и договорите така че съвместната работа да е по-лесна. 

"Този разговор трябваше да се проведе много отдавна и тогава щяхме да имаме възможност да направим общност , мрежа , а и защо не да си помагаме взаимно в работата ни. Тогава обаче Фондацията трябваше да се справя с редица скандали, които повлияха и на нас. Обсъдихме какво общата работа , така и детейли по проектите. Имаше и по-емоционални моменти. За първи път се видяхме със зам. кмета Пламен Панов, който е и член на УС, а тонът , който наложи , ме прави оптимист" . Жалко , че това не се случи още в началото, но сега има време за действия, след които  да спрем да се подозираме , че някой иска да скрие някакви пари, каза актрисата Снежина Петрова, която реализира един от големите проекти за работа с общности "Медея". 

Тя призна, че ако трябва сега и при сега действащите условия да започве работа по Медея, не би се захванала. "Ако обаче бъдат приети нашите правила - защо не. Фондацията трябва да си даде ясна сметка в какъв сектор работи. Все пак ние сме творци", каза още Петрова. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина