Британският щам причина за покачването на случаите у нас, на 18-то място сме в ЕС

Автор: Plovdiv Now 7182
Британският щам причина за покачването на случаите у нас, на 18-то място сме в ЕС

Увеличава се броят на новозаразените с коронавирус у нас, както и на хоспитализираните заразени пациенти, каза здравният министър проф. Костадин Димитров на днешния брифинг на Щаба. Добрата новина за момента е, че излекуваните са повече от новите случаи на заразени.

„Увеличаването в страната на хоспитализираните пациенти не е дифузно, а локално. Поради тази причина сме решили да предприемем локален подход в области, в които има нужда“, каза Ангелов.

„Очевидно ситуацията в страната се дължи на циркулирането на новия британски щам. Виждате, че увеличаването на случаите се дължи и на разпускането на мерките, които бяха до момента, но не само на тях , а на високото ниво на по-бързо заразяване с новия вирус“, каза още здравният министър.

285 на 100 000 е 14-дневната заболеваемост в България, като сме на 18-то място в ЕС и на 5-то място на Балканите, съобщи на свой ред доц. Ангел Кунчев.

„14-дневната заболеваемост върви нагоре, докъде ще стигне, зависи от нашето поведение. Да наясно сме, че основната причина е британският щам, но след него идват тези от  Южна Африка и Бразилия, има неприятни новини за нигерийски вариант, но още е рано да говорим за това каква опасност е той”, каза още Кунчев.

Той реагира остро на различни критики, че с брифингите и обявяването на данните се плашат хората.

„От началото на епидемията до днес днешен мина 1 година, всички се преборихме с вътрешните страхове. Всеки има близки, които са били заразени, познава семейства, които са загубили хора заради вируса. Страхът идва отвън  - от неверните новините и лъжливите сайтове, както и всички конспиративни теории. Всеки ден отговаряме на въпроси в специализираните медии, има много информации на сайтовете, на телевизиите, именно за това всеки четвъртък казваме истината такава, каквато е тя, без да я шлайфаме”, каза министър Ангелов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина