Борисов обяви новите социални и икономически мерки за справяне с кризата

Автор: Plovdiv Now 14471
Борисов обяви новите социални и икономически мерки за справяне с кризата

Правителството обяви новите финансови и социално-икономически мерки за справяне с последиците от коронавируса. Заявката беше дадена миналата седмица от премиера Бойко Борисов. Той очерта и основните направления, към които ще се насочат средствата. По думите му голяма част ще се насочат към Фонд безработица и хората на първа линия.

"Нови социално –икономически мерки  1,163 млрд. лева за социални 731  милиона лева за икономически. Соц. мерки -  увеличение на персонал с 30% по овладяване на пандемията, както служители на първа линия, ще се подпомогне със ставките за нощен и извънреден труд. Средствата  са министерствата на труда и социалната политики НОИ , МВР, РЗИ,  соц. работници, които изнасят едни от най-тежките мерки”, каза Борисов.

За държавните центрове и делегираните държавни дейности – 24,6 млн. лева. Еднократни добавки към пенсиите ще бъдат по 150 лева за три месеца или общо 318 млн. лева.

"За медицинските специалисти, ангажирани в борбата с COVID-19, се осигуряват по 1000 лева", каза още премиерът. Той съобщи и мярката за субсидиране на чартърни полети с по 35 евро на седалка. 355 млн. лева се отпускат за строежа на магистралите.

"Туроператорите не ползват 9% ДДС, затова ще въведем с закон 9% ДДС и за тях. Туризмът моли и за 9% ДДС за виното и бирата ДНес ще го входираме, за да може в петък да бъде прието", уточни премиерът. "Към този момент няма да ползвваме заем, а ще ползваме мазниниките, които имаме във фискалния разерв" добави министърпредседателят. "За съжаление, пандемията продължава да нараства със страшна сила", каза още Борисов. "Ще допускаме туристи с ПСР тестове, направени до 72 часа преди влизане в България за туристи от Молдова, Израел, Сърбия, Кувейт и Северна Макдеодния", разкри зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина