Премиерът Бойко Борисов и министърът на транспорта Росен Желязков се качиха, за да инспектират един от новите локомотиви на БДЖ. 

Новите локомотиви са два пъти по-мощни и в същото време по-енергийноефективни с около 20 %. Развиват скорост от 160 км/ч - подвижен състав, с който БДЖ не разполагаше към момента. Машините са изключително комфортни за машинистите като интериор и начин на управление и са пригодени изцяло към новите системи за сигурност и контрол при движение.

Министър-председателят Бойко Борисов разгледа и един от рециклираните вагони, производство на завода в гр. Септември. До края на настоящата година се предвижда да има 100 такива вагона, като 15 от тях вече са в движение. „Без да предложим качество, не може да искаме хората да се качват и да пътуват във влаковете. Така стана и с градския транспорт в София. Когато станах кмет на София, най-младият тролей беше на 40 и няколко години“, напомни Борисов.

Представител на „Пътнически превози“ изтъкна, че без помощта на държавата тази инвестиционна политика е било невъзможно да се реализира. Той посочи, че рециклираните вагони са изключително енергоспестяващи, давайки пример с това, че около 40 минути са били нужни за затоплянето на един стар вагон, докато за тези времето е само 12 минути. Същевременно гарантираният живот на рециклирания вагон е 30 години, защото е изработен от много здрави елементи.

Всички нови локомотиви Smartron ще бъдат кръщавани на български владетели, като на всеки един от тях има специфичен QR код, при сканирането на който ще може да се научи повече за историята на самия владетел.

"Като между Москвич и Мерцедес", пошегува се премиерът.