Премиерът Бойко Борисов обясни, че всеки от министрите, които ще бъдат извадени от правителството, е допуснал своите грешки. По този повод премиерът изнесе мотивите си за исканите оставки по отношение на трима от тях, а именно министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и министъра на икономиката Емил Караниколов.

По отношение на Маринов, който ще  бъде заменен от настоящия директор на ГД „Национална полиция“ гл. комисар Христо Терзийски, Борисов заяви:

„Сменяме го, защото някои от действията на полицията по време на протеста не отговарят категорично на моето разбиране. Втората причина е, че на „Росенец“ имаше заявен протест и те трябваше да допуснат хората, а не да има скандали, проблеми и накрая да го отнасят хора, които нямат общо. Младен Маринов е отличителен офицер, но в политиката има грешки, които се наказват“, категоричен бе премиерът.

Не по-лек коментар имаше по отношение на министъра на финансите Владислав Горанов, за който Борисов обяви: „Продължавам да не мога да си отговоря защо контролът в Комисията за хазарта е бил занижен през последните 5 години“. Горанов ще бъде заменен от сегашния министър на здравеопазването Кирил Ананиев.

На смущаваща мълва пък се позова Борисов по отношение на министъра на икономиката, който ще бъде заменен от сегашното си вице Лъчезар Борисов.

„Караниколов специално много добре се справя в много сфери, но започнах да чувам за неща, които се случвам в Министерството на икономиката, като раздаване на бонуси и грантове“, посочи Борисов.

За днешната изненада – отстраняването на министъра на туризма Николета Ангелкова в условията на тежък удар в сферата ѝ, свързан с пандемията, Борисов не направи директен коментар.

Министър-председателят обаче хвърли нова бомба, като намекна, че това е трети и последен негов мандат на чело на държавата.

„След мандата аз отивам да си ръководя партията и да си подкрепят структурите. Допускат се грешки в самата партия, контролът в партията е занижен, защото всички уважавани хора от партията са ангажирани или с министерства, или с кметства, или са депутати“, посочи Борисов.

Той подчерта все пак, че всеки министър е свършил работа, и още веднъж подчерта важността от влизането на България в банковия съюз и нарече действията „ изключителен успех“. Той отвори дума и за бюджета, отпуснат на България от Европейския съюз, като посочи, че уговорените пари от Брюксел са в условията на намален бюджет в ЕС с над 60 милиарда.

Накрая Борисов не пропусна да припомни за знакови арести на хора от управленческите ведомства, като ведно с това отправи остър коментар към опозиционния лидер на т.н. градска десница.

„Знам, че мечтата на Христо Иванов отдавна е да бъде главен прокурор. Да овладее прокурорите също, защото ние не сме. Ето как арестуваха министъра на екологията, а аз разбрах от медиите. Аз съм против всякакви показни акции и арести“, посочи Борисов.