Предлагаме ви рецепта за богата зелена салата - здравословна и диетична.
Продукти:
зелена салата - 1 брой
спанак -15 листа
репички - 5 броя
варени яйца - 1 брой
пресен лук - 1/2 връзка
пресен чесън - 1/2 връзка
кълнове - 50 грама
моркови - 1 брой
маслини - 8 броя
ленено семе - 1 супена лъжица
слънчогледови семки - 1 супена лъжица
Приготвяне:
Едно то на-важните неща при приготвянето на зелена салата, за да остане тя по-свежа и пухкава е, че зелените салатки и марулите трябва да се късат с ръце, а не да се режат с нож. Накъсаните зелени салатки остават много по-сочни и не се смачкват, както когато са нарязани с нож. Освен, че губят добрия си външен вид, когато са нарязани с нож те се окисляват и губят голяма част от полезните си свойства. В голяма купа накъсвате измитата салатка и листата спанак. Измивате и нарязвате на дребно чесъна, лука и репичките. Почиствате и измивате моркова, настъргвате го на едро ренде и го добавяте заедно с другите нарязани зеленчуци към накъсаните салатки и спанак.
Най-освежаващият елемент на тази зелена салата са кълновете. За почитателите на диетичното и здравословно хранене ползването на кълнове в кухнята не е новост. Свежите кълнове са много полезни, често са наричани жива храна. Кълновете от люцерна са много свежи и сочни, а кълновете от кресон имат леко парлив приятен вкус – чудесно допълнение към всяка свежа салата. Може да ползвате и други кълнове – кълнове от жито, или пък овесени кълнове. Преди да ги добавите към салатата задължително ги измийте, „разчепкайте ги” добре, като ги отделите доколкото е възможно един от друг, за да не останат на топка в салатата.
След като всички зеленчуци са в купата идва и момента за овкусяването ѝ. Изцеждате сока на ¼ лимон, добавяте сол и 2-3 супени лъжици зехтин и разбърквате добре. Добавяте семената и маслините и отново разбърквате внимателно, за да остане салатата максимално свежа и пухкава. Преди сервиране украсявате със свареното яйце.