Близо 4000 са практикуващите педагози в Пловдив, по-голям процент от тях са жени

Автор: Plovdiv Now 1083
Близо 4000 са практикуващите педагози в Пловдив, по-голям процент от тях са жени

66 544 е общият брой на преподавателите, заети в училищното образование у нас. От тях 83% са жени, а 17% са мъже. Спрямо 2023 година е отчетен и ръст в броя на преподавателите с 1.29%, показват данните на Националния статистически институт.

Броят на практикуващите педагози в града под тепетата пък е 3 632, заяви пред TrafficNews началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова. В това число са включени и директорите, педагогическите съветници, ресурсни учители и психолози. В област Пловдив броят на учителите е 2 594, като отново в Пловдив и област Пловдив е по-голям процента на жените, които преподават.

Съвсем наскоро публикуван доклад показа, че заплатите на българските учители се увеличават с най-бързи темпове в сравнение с останалите държави. С 0,5% се повишил брутния вътрешен продукт за образование за 6 години. В периода 2015 - 2021 година процентът скача от 3% на 3,5%.

В тази връзка министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков заяви, че началните заплати на нашите учители вече не са най-ниски, като добави, че това говори добре за политиките, които се водят в нашата страна. След нас се нареждат Полша, Латвия и Гърция, а много близо до нас са Чехия и Хърватия.

Цоков добави и че през последните 10 години процентът на млади учители у нас е нараснал значително. Ако преди 10 години той е бил под около 5%, сега е вече около 10%. В същото време се очаква и голяма вълна от пенсиониращи се преподаватели.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина