Благовещение е! Спазваме поверия, именици празнуват

Автор: Plovdiv Now 25060
Благовещение е! Спазваме поверия, именици празнуват

Църква чества на 25 март Благовещение - денят, в който Архангел Гавриил се явява на Дева Мария, за да и съобщи, че ще роди непорочно заченат Божи син - Спасител на човечеството. Благовещение винаги се чества на тази дата - 9 месеца преди Рождество Христово. 

Народът нарича празника също Благовец. Традицията повелява да се облече нова и чиста дреха, с която да се седне на празничната трапеза. На нея задължително присъстват риба, обредна питка и мед. 

Счита се, че както премине денят, така ще премине и цялата година. Затова и се счита за хубаво човек да носи паричка в джоба си. Жените задължително премитат къщата и изгарят всичката смет - така се изгаря и лошото в дома им. 

В някои райони този ден все още е известен като Кукувден. Според народните вярвания, именно тогава се чува за пръв път кукувицата и с това настъпва пролетта. Според едно от поверията не е хубаво да се спи до късно, защото ако човек спи и пропусне да чуе кукувицата, е възможно да се разболее. Друго поверие гласи, че когато чуе птицата, човек трябва символично да докосне хляб и пара, за да е сит и богат през годината.

На този ден девойките се опитват да откъснат клончето, на което е кацнала кукувицата. Ако успеят - носят го в пазвата си, за да се задомят скоро. Пробиват се и ушите на малките момиченца, за да могат да носят обеци.

Днес празнуват имената Благовест, Благовеста, Благой, Благо, Блага, Евелина, Евангелина.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина