Благовещение е! Спазваме поверия, именици празнуват

Автор: Plovdiv Now 15116
Благовещение е! Спазваме поверия, именици празнуват

Църква чества на 25 март Благовещение - денят, в който Архангел Гавриил се явява на Дева Мария, за да и съобщи, че ще роди непорочно заченат Божи син - Спасител на човечеството. Благовещение винаги се чества на тази дата - 9 месеца преди Рождество Христово. 

Народът нарича празника също Благовец. Традицията повелява да се облече нова и чиста дреха, с която да се седне на празничната трапеза. На нея задължително присъстват риба, обредна питка и мед. 

Счита се, че както премине денят, така ще премине и цялата година. Затова и се счита за хубаво човек да носи паричка в джоба си. Жените задължително премитат къщата и изгарят всичката смет - така се изгаря и лошото в дома им. 

В някои райони този ден все още е известен като Кукувден. Според народните вярвания, именно тогава се чува за пръв път кукувицата и с това настъпва пролетта. Според едно от поверията не е хубаво да се спи до късно, защото ако човек спи и пропусне да чуе кукувицата, е възможно да се разболее. Друго поверие гласи, че когато чуе птицата, човек трябва символично да докосне хляб и пара, за да е сит и богат през годината.

На този ден девойките се опитват да откъснат клончето, на което е кацнала кукувицата. Ако успеят - носят го в пазвата си, за да се задомят скоро. Пробиват се и ушите на малките момиченца, за да могат да носят обеци.

Днес празнуват имената Благовест, Благовеста, Благой, Благо, Блага, Евелина, Евангелина.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина