Благодарение на психолози ученикът, вербуван от ИДИЛ, вече не е заплаха

Автор: Plovdiv Now 6708
Благодарение на психолози ученикът, вербуван от ИДИЛ, вече не е заплаха

Автор: Александра Димитрова

Благодарение на работата на психолозите, съвместо с родителите и полицията, задържаният за подготвен терористичен акт ученик от Пловдив вече не представлява опасност за обществото. Това става ясно от становището на Апелативния спецсъд, който днес остави на свобода 16-годишното момче, отхвърляйки искането на прокуратуратана тийнейджъра да бъде наложена мярка "задържане под стража".

"През последния месец, в резултат на приложен комплексен подход от мерки от родители, психолози и правозащитни органи, в психичното състояние на обвиняемия са настъпили значителни положителни ефекти, което е довело до редуциране на обществената му опасност”, гласят мотивите на магистратите.

Съдът се е съобразил и с препоръките на съдебно-психиатричната експертиза за регулярни контакти на обвиняемия със специалист психолог, както и за почване на семейна терапия. Затова апелативните магистрати са взели решение,  че позитивната промяна в момчето, заедно с нуждата да контактува с автентичната си среда, предполага създаването на възможност за социализация, а не на изолация в условията на следствения арест.

Сутринта преди заседанието говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева заяви, че има много голяма обществена опасност, ако вербуваният от Ислямска държава ученик остане на свобода и продължи да ходи на училище.

„Съдът счита, че обвиняемият трябва да продължи да учи и да остане в естествената си среда”, констатира след окончателното решение Милева, която е и наблюдаващ прокурор по делото.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина