Бисквити с овесени ядки - вкусни, здравословни и подходящи за постите

Автор: Plovdiv Now 7486
Бисквити с овесени ядки - вкусни, здравословни и подходящи за постите

Предлагаме ви рецепта за бисквити с овесени ядки - вкусни, здравословни и подходящи за постите, които текат в момента преди Рождество.

Продукти:

СУХА СМЕС

овесени ядки - 1 ч.ч. фини

типово брашно - ½ ч.ч.

царевично брашно - ½ ч.ч.

какао - 1 с.л. по желание

орехи - ¼ ч.ч. натрошени

кафява захар - ½ ч.ч. кристална

сода - ½ ч.л.

ТЕЧНА СМЕС

вода - 1/3 ч.ч. (1 ч.ч. e 250 мл)

шарлан - 5 - 6 с.л. (слънчогледово масло)

ванилия - 1 пакетче

Приготвяне:

Измерваме количеството на продуктите с помощта на чаена чаша с вместимост 250 мл вода.

В купа смесваме съставките за сухата смес: фини овесени ядки, кафява кристална захар, типово брашно, царевично брашно, сода за хляб, какао и ситно натрошени орехи. Разбъркваме, за да се смесят добре.

Отделно в тенджерка на котлона сипваме шарлан (нерафинирано слънчогледово масло), вода и ванилия на прах. Разбъркваме често и щом заври, сваляме от котлона.

Заливаме сухата смес с горещата течност и разбъркваме с дървена бъркалка / голяма лъжица. Доомесваме гъстата смес с ръка, така че да получим меко тесто.

С точилка, намазана с малко шарлан, разточваме тестото на пласт с дебелина около 1 см (8-10 мм) и изрязваме с кръгла формичка – бисквити. Подреждаме ги на разстояние в тава, постлана с хартия за печене.

Печем на 180°C за около 15 минутки, като около 10-тата минута, ако са се препекли от долната страна, превключваме фурната да пече само отгоре.

Готови са овесените бисквити, щом отвътре са все още мекички, а отвън вече с хрупкава коричка. След като ги вадим от фурната и ги прибираме в кутия за сладки, за да не се втвърдят много. Щом изстинат, ще станат още по-хрупкав

Рецепта - Илиана Първанова

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина