Бирата и виното вече ще се облагат с данък от 9%

Автор: Plovdiv Now 4923
Бирата и виното вече ще се облагат с данък от 9%

Бирата и виното вече ще се облагат с данък от 9%. Промяната трябва да влезе в сила от 1 август и да продължи до края на 2021 г. Това стана ясно след приети на второто четене от Комисията по бюджет и финанси промени в Закона за местните данъци и такси.

Предложението бе внесено от ОП този понеделник, като е съгласувано с коалиционните партньори от ГЕРБ. Така кръгът от услуги, които се ползват с по-нисък налог, бе разширен.

“Един път пробив в единната ставка само може да се разширява, но не и да се намалява”, коментира председателката на бюджетната комисия към НС Менда Стоянова. Тя се обяви принципно против намаляването на ДДС, подобно на първата промяна на единната ставка за хотелиери, ресторантьори и бебешки храни и пелени.

По думите й бирата и виното са напитките, които основно се потребяват в нощните заведения, където храна не се предлага. Комисионната, която туроператорите и турагенциите вземат, също ще се облага с 9% ДДС. Тук влизат и екскурзиите, организирани от тях чрез случаен превоз, пише Монитор.

До момента случайният превоз се облагаше с единната ставка от 20 на сто. Сега, независимо дали е част, или не от туристическата услуга, той също ще има налог от 9%. Бизнесите, които предоставят услуги за използване на спортни съоръжения, също влизат в групата. Това включва фитнеси, футболни игрища, басейни и пр. Туроператорите пък ще имат време до края на 2020 г. да предлагат ваучери за неосъществили се пътувания, основно международни, или да връщст суми.

Чрез Закона за мерките и действията по време на извънредно положение бе прието това да се случва до края на извънредното положение, но срокът не удължен. “Мярката засяга хора, които са капарирали своите пътувания, но няма да могат да получат заместващо пътуване или своите пари обратно, но туроператорите също капарират - обикновено самолетни превози, хотели”, коментира Стоянова.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина