Безумията в Столипиново и айлякът по улиците в Пловдив - решими с камери на всеки ъгъл

Автор: Благовест Андонов 7828
Безумията в Столипиново и айлякът по улиците в Пловдив - решими с камери на всеки ъгъл

Как да се спре безумието в Столипиново, при което полицаи и местни жители си  играят на котка и мишка, в ситуация на извънредно положение? Как може да се спре пенсионери и тийнейджъри да пълнят парковете и основните обществени пространства? Как може да се гарантира, че хората под карантина я спазват?

Отговорът  е привидно лесен – когато започнат да се налагат масово глоби и наказания. Но освен рутинните проверки на униформените по улиците, трябва да влезе и видеонаблюдението. Така ще се знае по всяко време на кои обществени места „кипи социален живот”, в момент, който е наредена социална изолация. Примерът от едно пловдивско село е показателен – камери са показали как  31-годишен гастарбайтер напуска дома си от село Калековец, а след това е арестуван.

Проблемът е, че местата с видеонаблюдение в Пловдив са твърде малко. Центърът за видеонаблюдение се надгражда през последните години, но твърде бавно.  Камери има поставени по Главната и другите основните местоположения в Централна градска част.   Те  следят предимно за опазване на общинското имущество заради зачестилите вандалски актове по спирки, паркове и други обществени места.  Другите места с камери са по кръстовищата в града, които бяха сложени по Транспортния проект, за да се следи трафика. Всичко това е обаче е крайно недостатъчно. През последните години районните кметове започнаха да включват изграждане на видеонаблюдение в обществените им поръчки за нови паркови пространства, но редица от тях все още не са изградени. Последното място, в което бяха поставени 30 нови камери е Бунарджика след големия му ремонт. Резултатът там не е за пренебрегване – именно там има най-малко хора от останалите тепета и паркове.

Провал имаше и на няколко пъти обществената поръчка за разположение на видеонаблюдение по т.нар. път на Столипиново – от улица „Ландос” по Цариградско шосе чак до Дома на културата. Преди по-малко от месец Община Пловдив прекрати и тази обществена поръчка.

Новият кмет на „Източен” Иван Стоянов също се опита да  превърне Столипиново в Биг Брадър. С него трябваше да се види кой троши, кой цапа и кой нарушава законите. Нещо, което щеше да е изключително полезно, както за опазването на обществения ред, така и със справянето с битовата престъпност.

 В проектобюджета на „Източен” бе заложено  поставянето на  първите 36 камери в Столипиново, а също така и в "Каменица", "Гладно поле", "Чайка", особено по парковете.  След челния сблъсък между районните кметове, общинските съветници от ГЕРБ и зам.-кмета на финанси, в крайна сметка тези пари не бяха осигурени в бюджета на район „Източен”.

По този начин Община Пловдив спря парите за камери в "Източен". 

Така вече 8-ма година се говори, че Пловдив ще се превърне в първия град с масирано видеобналюдение на всички основни обществени места и проблемни точки. Оказа се, че говоренето е много повече от действията. Ако те бяха факт, сега камерите щяха да влезят в битката с разпространението на COVID-19.  Защото едно е да те види полицаи в парк, минавайки случайно, друго е когато снимат и наблюдават едно пространство 24/7, а трето е когато си под карантина да се разхождаш свободно по улиците с камери на всеки ъгъл.

Новите намерения са именно изграждането на камери и надграждане на системата за видеонаблюдение, но с много по-сериозни темпове. Към момента се предвижда в това начинание да се отделят от 2 до 3 млн. лева.  Проектът ще включва 6-те района, като в момента кметовете правят своите предложения към Голяма община, които да включат местата, имащи нужда от наблюдение.

Дали отново тези намерения ще останат в рамките на добрите пожелания? Предстои да разберем, но ако тази системата сега беше факт, щеше да се спести огромен ресурс на полицията, а и самият ефект щеше да е много по-голям.  Вместо това виждаме орди от хора в Столипиново, айляци по улиците и дядовци по парковете.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина