Безпрецедентни мерки за ограничаване на заразата в Пловдив! Спират важен проект

Автор: Виктория Петрова 7888
Безпрецедентни мерки за ограничаване на заразата в Пловдив! Спират важен проект

Мерките за ограничаване на епидемията в Пловдив ще засегнат всички сфери от социалния живот. Вече са преустановени учебните занятия, като учениците имат възможност да се обучават дистанционно. Това обяви на извънреден брифинг кметът на Пловдив Здравко Димитров. 

Градските призоваха всички заведения и обекти, в които се предполага струпване на хора, да затворят врати. Другата важна мярка е преминаването на градския транспорт към празнично разписание до края на месец март. Преустановява се работата на част от културните институции, както и приемните дни във всички районни кметства в града. Ще бъдат затворени за посещение и няколко културни обекта. 

Заместник-кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев обяви и че се спира Водният проект до края на извънредното положение. Мярката се налага, за да се избегнат проблеми с водоподаването в следствие на ремононтните дейности. 

"Предполагам, че до 2-3 седмици, дейностите ще продължат", каза Райчев. Той допълни, че ще бъде затворен и Спортен басейн "Младост". 

"Целта на мерките, които въвеждаме, е максимално ограничаване на контактите между хората", каза Здравко Димитров. Той допълни, че няма да бъдат затваряни заведенията за хранене, тъй като става дума за частни обекти. 

"След това ще имат претенции за пропуснати ползи. Затова оставяме въпроса на съвестта на гражданите и собствениците. Препоръчваме им да преустановят работа", коментира Зико. 

Зико отговори и на запитване на наш репортер по отношение на огромното струпване на хора в търговските обекти. "Преди минути разбрах, че има истерия в магазините. От София вече съобщиха, че в складовете има достатъчна наличност", увери той.

Ето ги и всички мерки, които предприема Община Пловдив:

- Спиране на приемните дни във всички районни кметства в града до второ нареждане;

- Затварят се спортните зали на общинските клубове и общинските младежки центрове;

- Забраняват се допълнителните извънкласни дейности; Вече са забранени организираните пътувания на ученици, зелените училища, екскурзиите и др.

- Спира работата на детската железница на Младежкия хълм;

- Затварят се за посещения за 2 седмици, считано от утре - 14 март, Регионалният археологически музей, Регионалният исторически музей, Етнографският и Природонаучният музей, обектите на подчинение на ОИ "Старинен Пловдив";

- Градският транспорт минава на празнично разписание от 16-и до 30-и март;

- Призовават се родителите да не водят децата си на детски площадки; 

- Призовават се гражданите да избягват да посещават клубове и заведения;

- Призовават се работодателите да предоставят възможност за дистанционна работа от домовете на служителите си. Там, където това е невъзможно, да се осигурят предпазни средства, да се организира дезинфекциране и да се съблюдава за спазване на наложените мерки;

- Продължават да работят детските ясли и градини, при засилен контрол от страна на медицинските лица по места;

- Всички общински училища имат техническа готовност да качат видео уроци и материали за подготовка на онлайн платформи, могат да се организират и виртуални класни стаи;

Предприети мерки до момента:

- Чрез медиите са изпратени препоръки към гражданите как да предпазят себе си и близките си от вируси;

- Дезинфекцират се градският траспорт, районните кметства, сградите, които са общинска собственост;

- Миячките са оборорудвани с нови системи, като за пръв път в резервоарите им се добавя дезинфектант. Дезинфекцират се обществени терени, паркове, детски градини, помещенията, в които се предоставят социални услуги, и др.

- На ръководителите на лечебните заведения е указано периодично да извършват дезинфекция в коридорите и всички помещения;

- Очакват се оферти от фирми за респираторни апарати по болниците. Търсят се необходимите количества маски, предпазни облекла и др. - Правят се усилия да се наемат на работа пенсионирани лекари и сестри;

РЗИ, Областна администрация и общинските структури ще следят стриктно за спазването на обявените мерки. Контрол ще се осъществява и от органите на МВР. 

"Призовавам гражданите да бъдат спокойни. Паниката няма да помогне. Хубаво е да предприемем тези мерки и дано се окаже, че са били излишни", коментира кметът.

В Пловдив няма регистриран случай на коронавирус. Все още се очакват резултатите от двете проби, които бяха изпратени за иследване вчера. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина