Безплатно посещение, лекции и прожекции в пловдивския Природонаучен музей в Европейската нощ на учените

Автор: Plovdiv Now 5691
Безплатно посещение, лекции и прожекции в пловдивския Природонаучен музей в Европейската нощ на учените

Европейската нощ на науката ще се проведе на 27.09.2019 с мащабна програма в 14 селища в България. Програмата обхваща вълнуващи дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, на влак, в планината и на кораб, и събития на публични градски локации. REFRESH (Relate, Experience, Find Research Everywhere and SHare) е 20-месечен иновативен проект, финансиран от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020“.

През 2019 по случай Европейската столица на културата в Пловдив е предвидена богата програма, като Регионалният природонаучен музей е една от локациите домакини на събитието. Всички дейности са с вход свободен.

18:00-19:00

Наука в града REFRESH:

Зала Планетариум

„Уикипедия в науката: дали, кога и как?“  Среща разговор за ролята на Уикипедия в популяризирането на науката, културното наследство и познанието като цяло. Представя: доц. д-р Вася Атанасова от Институт по биофизика и биомедицинско инженерство, БАН и Уикипедия на български език.

20:00-21:00

Магия REFRESH:

Зала Планетариум

Прожекция в работен вид на филма „Поглед от ръба“ - Късометражен филм за шестима души, които се озовават разпръснати из дванадесет места в България, докато се борят да открият своето място, принадлежност и общност. Чрез езика на съвременния танц, преплитащите им се съдби дават на зрителя един поглед от ръба на границите на човешките емоции и разум.

Ще имате възможност първи да се докоснете до филма преди неговата официална премиера и да дадете ценна обратна връзка на екипа преди финализирането му.

Локациите за снимки включват Пловдив, Проходна пещера, крепост Овеч, Слънчев бряг, Музеят на религиите в Стара Загора, Мраморното езеро и други.

18:00-22:00

Наука в града REFRESH:

Нощ на отворени врати

Наскоро реновираният Регионален природонаучен музей – Пловдив разполага с богата колекция от ценни видове препарирани животни, с най-добрия аквариум в страната – дом на над 200 вида сладководни, морски риби и безгръбначни, с атрактивен терариум, където живеят екзотични земноводни и влечуги от цял свят.

Посетителите ще имат възможност да разгледат колекциите от минерали и фосили, представящи геологичната и биологична история на страната, ще видят още най-дългата препарирана змия в Европа, колекцията „Най-големите насекоми в света“, цялостно възстановен скелет на пещерна мечка и много други.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина