Безплатни профилактични прегледи за мъже ще има в УМБАЛ “Свети Георги”

Автор: Plovdiv Now 25593
Безплатни профилактични прегледи  за мъже ще има в УМБАЛ “Свети Георги”

Мъжете рядко отделят време за профилактичен преглед, за разлика от жените, казва от лични наблюдения началникът на Клиниката по урология към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД - Пловдив доц. д-р Маджид Кадим. Това е причината на тях да се посвети целият месец Ноември, когато до самия му финал, се организират информационни кампании и безплатни прегледи с цел сведение за заболяванията и рисковете за здравето. Създадено е и световното движение Мовембър, за да покаже съпричастност и да насърчи за повече профилактични прегледи сред мъжете.

Безплатни профилактични прегледи ще се проведат и в Клиниката по урология към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД - Пловдив на бул. Пещерско шосе 66 на 2 декември от 8:30 до 17:30 часа с предварително записан час до 1 декември на тел. 032/ 60 26 91.

„Липсата на симптоми, или тяхното пълно игнориране, не е причина за повечето мъже да не се преглеждат. Превантивните мерки, могат да открият заболяване в ранен стадий и по този начин тяхното лечение е по-лесно, с по-добри терапевтични резултати“, смята началникът на клиниката.

Специалистът уточнява още, че съществуват редица заболявания с безсимптомно протичане. Намаляването на риска от възникване и развитие на много заболявания, изисква мъжете да поемат сами отговорността за цялостното си здраве, като започнат с прегледите.

Много често здравните съвети включват намеса на хранене, спортуване, тютюнопушене, употребата на алкохол, хигиенични навици и т.н., но се пропуска съветът към мъжете да посетят и лекар, допълва още доц. Кадим.

“Контактът с уролог, е връзката на пациента да получи повече и адекватна информация за моментното си здравословно състояние, а разбира се и специализирана грижа”, подчертава специалистът.

В Клиниката по урология към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД - Пловдив работят едни от най-добрите специалисти в страната. Тя разполага с необходимата съвременна апаратура за извършване на диагностични и терапевтични процедури. Съвсем скоро предстои внедряването на нова апаратура за нуждите на пациентите.

Началникът на клиниката дава и няколко съвсем практични насоки, които могат да се вземат предвид. Той ги разделя по възрастови етапи и акцентира върху симптоми, изследвания, патологични отклонения и заболявания, според Световната здравна организация.

При децата от 0 до 14-годишна възраст съществуват вродени аномалии на пикочо-отделителната и полова система, възпалителни заболявания, травматични увреждания и спешни състояния.

Младите на възраст от 15 до 44-годишна възраст също страдат от възпалителни заболявания, репродуктивни и онкологични.

При зрялата възраст между 45 и 90+ години се срещат възпалителни остри и хронични заболявания, обструктивни проблеми, еректилни смущения и онкологични заболявания.

Съветите на доц. Кадим са поне веднъж да се посещава лекар за ехографско изследване на пико половата система, стандартни изследвания на кръв и урина, изследвания на ПСА (туморен маркер на простатната жлеза) за мъже над 50-годишна възраст, защото статистиката не е за пренебрегване.

За периода от месец октомври 2021г. до октомври 2022г., в клиниката на бул. Пещерско шосе 66 са приети и лекувани над 7300 пациенти.

Доц. д-р Маджид Кадим е завършил специалност "Медицина" в Медицински университет - Пловдив през 1988 г. Клиничната си специалност “Урология” завършва през 1995 година. През 2015 година придобива ОНС “Доктор по медицина”. Доц. Кадим продължава образованието си и като допълнителна квалификация записва и завършва магистърска степен “Здравен мениджмънт” през 2018 година. Преподава урология и обща медицина в Медицинския университет в Пловдив. Участник е в множество курсове и семинари в България, Австрия и Германия. Член е на Научния съвет на научно изследователски институт по медицина към ВУАРР.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина