Без официално честване на 3 март на връх Шипка

Автор: Plovdiv Now 27701
Без официално честване на 3 март на връх Шипка

Община Габрово отмени църковно-военния ритуал на връх Шипка, който традиционно се провежда на 3-ти март. Това се случи след постъпило писмо главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Според него струпването на голямо множество хора от различни населени места крие риск от разпространяване на Covid-19 и в тази връзка провеждането на организирани тържества е нецелесъобразно.

В памет на загиналите за свободата на България, на 3 март в Габрово, от 09:30 часа ще бъде отслужена панихида в храм „Успение на Пресвета Богородица“, а в 10:00 часа ще бъде издигнат националният флаг на пл.“Възраждане“.

Ето какво гласи писмото от доц. Кунчев:

През последните седмици се наблюдава завишаване на броя на новорегистрираните случаи на COVID-19 в страната, в т.ч. и на хоспитализираните пациенти в лечебни заведения и в техни структури за интензивно лечение. Значителното повишаване на броя на положителните проби като относителен дял от общия брой направени изследвания за доказване на новия коронавирус допълнително показва, че епидемичния процес, свързан с COVID-19 отчита подем, свързан с евентуалното начало на нова епидемична вълна.

Предвид гореизложеното, както и традиционното струпване на голямо множество от хора при честване на Националния празник на страната на връх Шипка считам провеждането на тържествен митинг за нецелесъобразно. Събирането на голяма група от хора от различни населени места, независимо от мястото на тяхното събиране (на открито или на закрито) крие риск от разпространяване на причинителя на COVID-19 от асимптомни носители или лица с леки клинични симптоми на възприемчиво население, което допълнително ще доведе до последващо нарастване на броя на заболелите в страната и засягане на хора в риск от тежко протичане и смърт.

Припомняме, че тържествените чествания бяха отменени и миналата година. Тогава се проведе единствено молебен, а достъпът за гражданите, които имаха желание да се качат до паментика, остана свободен. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина