Беседа за индустриалната архитектура и българския модернизъм ще се проведе в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 6657
Беседа за индустриалната архитектура и българския модернизъм ще се проведе в Пловдив

Беседа за индустриалната архитектура и българския модернизъм ще се проведе в Пловдив на 12 февруари 2020 г. от 18:30 ч.  в  Българско национално радио - Радио Пловдив.

Индустриалната архитектура често е незаслужено пренебрегвана в разговорите за културното наследство у нас. Българските фабрики, клаинци, хали, железопътни постройки и други обаче са ценен белег за развитието на архитектурата у нас – и в много случаи са предшественици на процеси, които по-късно ще обхванат цялото строителство, и по-конкретно модернизма. Развитието на индустриалната архитектура е и пряко свързано с използването на новите материали – стоманата, бетонът и стъклото, които често пъти не са само конструктивен елемент, а и естетически обект.

Групата „Български архитектурен модернизъм“ избра 2020-а година за година на Индустриалната архитектура, към която ще бъдат насочени техните изкуствоведски проучвания, както и популяризаторски инициативи – лекции, архитектурни обиколки и др.

На 12 февруари в бившата сграда на Дома на изкуството и печата Пловдив (1931 г., арх. Христо Пеев, арх. Никола Овчаров, арх. Васил Захариев – днес сграда на БНР – Радио Пловдив) ще се дискутира за това културно наследство и за отраженията на индустриалната архитектура в други сгради.

Входът е свободен.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина