Белгийски селекционер на фестивала в Кан с мастерклас в Пловдив “Как се прави успешен късометражен филм“

Автор: Plovdiv Now 7479
Белгийски селекционер на фестивала в Кан с мастерклас в Пловдив “Как се прави успешен късометражен филм“

Мастерклас с Вим Ванакер ще се проведе на 20 април, от 18:30 в Клуб "Фарго" в Lucky Дом на киното. Темата е "Как да направим успешен късометражен филм?" Какво всъщност означава успех и успешен късометражен филм? На първо място, какво дефинира успеха? Отговорът на тези въпроси би могъл да бъде единствено субективен. Освен това ще бъде разгледана глобалната ситуация в областта на киното и начинът, по който функционира киноиндустрията, поясняват от European Short Pitch 2019.

В 19:30 часа в Lucky Дом на киното ще бъде показана селектирана програма от късометражни филми. Това са:
"В синьото" - Антонета Аламат Кусиянович (Хърватия/Словения/Швеция, 2017, 22')
"Пилето" - Уна Гуняк (Германия/Хърватия, 2014, 15')
"До басейна" - Лауринас Барейша (Литва, 2017, 16')
"Да шепнеш в устата на приятел" - Ханалена Хауру (Финландия, 2009, 11')
След тях започва дискусия с публиката, като работен език ще е английският.

КОЙ Е ВИМ ВАНАКЕР: След като завършва психология в родната Белгия, Вим се мести в Дъблин, където работи като психолог в областта на наркотичните зависимости. Три години по-късно той се завръща към образованието, този път в училището за кино EICAR - Париж. След завършването си, Вим се присъединява към мрежата за младо европейско кино NISI MASA, като ръководител на отдел "Сценарий" и мениджър на European Short Pitch. Основава и компанията Sireal Films, чрез която продуцира филма "empire".
Член е на селекционния комитет на официалната късометражна програма на фестивала в Кан и работи като сценариен консултант, ментор и лектор на множество кино фестивали и проекти. Като режисьор и сценарист, в момента развива филмите "[ˈsɪə.ri.əl ]" и "Psycho Revisited".

КАКВО Е EUROPEAN SHORT PITCH: Едно от най-важните събития в Европа за развитие и продуциране на късометражни филми идва в България. Шестнадесет обещаващи проекти на млади и талантливи екипи от цяла Европа, между които и два български, ще вземат участие във форума. Четирима лектори с богат професионален опит ще помогнат на екипите при развитието и реализирането на проектите. European Short Pitch ще бъде отворен и за български кинодейци и студенти. В отворената програма, която ще се проведе в София и Пловдив очаквайте: мастеркласове, прожекции, дискусии, срещи и пичининг сесии!

European Short Pitch 2019 е съорганизиран от Arte Urbana Collectif / Арте Урбана Колектив в рамките на инициативата Пловдив - Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC, в партньорство с NISI MASA - European Network of Young Cinema, Goethe-Institut Bulgarien, Institut français de Bulgarie/Френски Институт в България и Lucky Дом на киното.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина