БДФ блокира 14 000 лева от “дарения“ от пловдивски затворници

Автор: Парашкева Иванова 5631
БДФ блокира 14 000 лева от “дарения“ от пловдивски затворници

Пловдивски затворник използва платформата DMS, за да организира схема за търговия с дрога зад решетките, установи в свое разследване TrafficNews.  "Иновацията" е дело на Цветан Господинов - Батмана, който излежава присъда за грабеж. Според  затворници обаче той продава дрога зад решетките и печели добре. Очевидци твърдят, че разплащанията се извършват през платформата DMS. Пристрастените плащали за дозите си през SMS-и, изписвайки DMS  JASMIN.  След запитване от наша страна и спешна вътрешна проверка, Български дарителски форум свали кампанията.

Директорът на БДФ Красимира Величкова веднага сезира ГД БОП за прецедента, а след това отговори и на въпросите на TrafficNews.  

 - Спряхте светкавично кампанията DMS JASMIN. Каква е сумата, набрана до този момент?

- Кампанията е стартирала на 27 юли 2019 г., като въпросната фондация с помощта на адвокат е подала всички необходими документи.  До този момент има изпратени малко над 15 хиляди SMS-а и малко над 2000 лева са преведени онлайн. Проверката ни установи, че всички кратки съобщения са пуснати само от осем мобилни номера. До този момент в сметката на фондацията са преведени 3446,87 лв. Блокирали сме останалите 14 027 лева. Кампанията веднага беше  свалена от страницата на платформата DMS. 

- Казахте, че нашето разследване е съвпаднало със започнала при вас проверка на фондацията "Жасмин Чарити". Какво ви накара да се усъмните?

- Първо ни усъмни големият брой SMS-и , които постъпваха за кампанията на току-що регистрирана фондация. DMS JASMIN не беше широко рекламирана кампания, за да генерира подобен брой SMS-и. Според правилата, заложени в платформата, в края на всеки три месеца ние изискваме отчет за какво са изразходвани средствата с копия от платежни документи. Практика е организаторите на кампании да ни изпращат също снимки и истории за хората, на които помагат със събраните дарения. След първите три месеца на кампанията не получихме никакъв отчет. Опитахме се да се свържем с фондацията на телефоните, които ни бяха оставени за връзка, но никой не отговори. Обърнахме се към наши партньорски организации в Пловдив да проверят на място адреса и тогава вие се свързахте с нас. 

- Разследване на TrafficNews показа, че платформата е била използвана от затворник за търговия с дрога. Може ли да ни кажете дали има повтарящи се телефонни номера, от които са изпращани SMS-ите?

- В случая установихме повтарящите се номера при нашата вътрешна проверка. Всички SMS-и са изпратени от общо осем номера. Ние правим мониторинг на номерата, дарили с SMS, само ако има специално запитване. Например, когато абонат на някой от операторите види в сметката си начислена сума дарителски SMS и търси допълнителна информация.

- Имали ли сте други случаи с фалшиви DMS кампании? 

- Да, засичали сме опити за злоупотреба. В такива случаи веднага се обръщаме към отдел "Компютърни престъпления" към ГД БОП. Така направихме и сега. Имаме механизъм за постоянен мониторинг на съществуващите каузи, така че да можем да реагираме в реално време и да гарантираме, че процесът е максимално честен.

- Какво ще стане с блокираната сума от 14 000 на  DMS JASMIN?

- Ако се докаже злоупотреба, средствата ще бъдат разпределени между  легитимните кампании, които в момента са на платформата. Със сигурност ще отидат за благотворителност, а не в нечий джоб. 

- В човешки план как реагирате на такива опити за злоупотреба с платформата?

- Почувствах се омерзена, защото платформата е създадена да помага на хора, които се нуждаят от лечение, при бедствия, на деца и възрастни в неравностойно положение, на организации с истинска кауза.  Изключително грозно, а и престъпно е  намерението за злоупотреби  с доверието на хората, които отварят сърцата си, за да подкрепят нуждаещите се. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина