Баница със спанак, сирене и праз - идеална за зимните месеци

Автор: Plovdiv Now 7885
Баница със спанак, сирене и праз - идеална за зимните месеци

Предлагаме ви рецепта за баница със спанак, сирене и праз - идеална за зимните месеци.

Продукти:

яйца - 2 бр.

кисело мляко - 3 с.л.

захар - 1 ч.л.

сол - 1 ч.л.

брашно - 400 г + допълнително

вода - 160 мл

оцет - 1 с.л.

олио - 3 с.л.

ПЛЪНКА

сирене - около 350 г

праз - 200 г

спанак - 200 г пресен

олио - 50 мл

ЗА МАЗАНЕ

краве масло - 100 г

свинска мас - 50 г

ЗАЛИВКА

прясно мляко - 100 мл

яйца - 1 бр. голямо

кисело - 2 с.л.

сол - 1 ч.л.

Приготвяне:

В голяма купа пресейте брашното, добавете олиото, оцета, киселото мляко, яйцата и солта. Замесете тесто за баница, което трябва да премесите върху поръсена с брашно повърхност.

Оставете мекото и еластично тесто да втаса за около половин час.

През това време запържете наситнения праз за 3-4 мин., после добавете спанака, също нарязан, малко сол и разбъркайте. След като спадне и омекне, се дръпва от котлона.

Разделете готовото тесто на няколко топки, достатъчно, че да се съберат в тавата. Аз направих 7 топки, които разточих в правоъгълна форма с размери 22 х 33 см.

Всяка топка потопете в смес от разтопени масло и мас и разточете на тънка кора. Сложете в намазнена тава. Поръсете с малко мазнина отново и после с натрошено сирене. Редувайте по този начин.

Последната кора от спаначената баница се поръсва с мазнина. Разрежете на квадрати.

Пригответе заливката за баницата и залейте. Печете за 25 мин. на 190 градуса. Напръскайте леко с вода и покрийте с алуминиево фолио, ако е потъмняла.

Печете баницата с праз още 15-20 мин. на 165 градуса.

Щом спаначената баница със сирене и праз е готова, завийте с кърпа и оставете да почине около 15 мин. Сервирайте.

Рецепта - Йорданка Ковачева

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина