Банановите курабийки са лесни, вкусни и ароматни. Подходящи са за всеки сезон, защото бананите присъстват целогодишно на пазара в България. Друго предимство на тези сладки е, че те не съдържат животински продукти. Могат да се консумират и от хора, които спазват постите, и от вегани.
Небоходимите продукти са: 2 банана, 1 чаена чаша захар, 1 ванилия, 1/3 чаена лъжичка сол, 1 чаена лъжичка канела, 3 чаени чаши брашно, половин чаена чаша олио, 1 чаена лъжичка бакпулвер. За овалване трябва да приготвим още половин чаша захар.
Първата стъпка е подготовката на бананите. Те трябва да са добре узрели. Пюрирате ги, като най-лесно това може да направите с пасатор. Ако нямате пасато,р може да използвате миксер, или пък да ги намачкате много добре с вилица. Добавяте олиото, захарта и ванилията и отново разбивате добре, докато сместа стане хомогенна.
Пресявате брашното, заедно с бакпулвера и солта, и при непрекъснато бъркане ги добавяте към сместа с бананите. Приберете сместа за минимум един час в хладилника, като може да престои там и ден. Имайте предвид, че полученото тесто е с гъстота, малко по-плътна от тази на кексово тесто.
Разбъркайте в дълбока чиния захарта за овалване заедно с канелата. С намазнени ръце, за да не залепва тестото, оформяйте топчета, с големината на орех, които след това оваляйте в захарта и наредете в тава, в която сте поставили хартия за печене. Печете за около 10 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато придобият апетитен златист цвят.