Българска дизайнерка, спечелила моден “Оскар“ в Щатите, стъпва на подиума в Париж

Автор: Деница Лещева 5697
Българска дизайнерка, спечелила моден “Оскар“ в Щатите, стъпва на подиума в Париж

Родната дизайнерка Диана Чолакова, която наскоро представи колекция в Пловдив, е напът да дебютира в столицата на модата. Миналата седмица тя получила покана за участие в Седмицата на модата в Париж, която ще се проведе през 2020-а година. Припомняме, че бившата журналистка се завърна в родината през месец юли, за да представи първото си ревю в България в рамките на фестивала "Хронотоп". От 17 години тя пребивава в САЩ, където я отвела случайна среща, прераснала в щастлив брак.

Веднъж заминала извън пределите на страната, Диана трябва да се насочи към други сфери на дейност. През годините тя се занимава с преподавателска дейност, като става основател на българско училище в Мичиган. Започва да плете съвсем случайно, по време на една от дългите зими в студения щат. "Трябваше да измисля с какво да си уплътня времето, но и начин, по който да представя България", разказва тя. Изработва бижута на една кука, които бързо биват забелязани от други дизайнери. За да си пробие път към подиума, създава и дрехи, а моделите най-често са плетива. 

Така Диана започва да се развива като дизайнер и печели редица награди в Щатите, сред които и моден "Оскар".

В Париж дизайнерката ще представи колекцията си "Икони и витражи от Европа". Междувременно тя обновява колекцията си "Икони", която бе почти изцяло разпродадена след ревюто под тепетата. Пред наш репортер Диана загатна, че в моделите ще бъдат включени и витражи от катедралата "Нотр Дам". 

"Смятам да се включа през октомври 2020-а. Много се вълнувам. Шоуто ще бъде в моя стил - мода-спектакъл", сподели още дизайнерката. 

Преди да потегли за Париж, Диана Чолакова ще гостува в Пловдив за второто си ревю. То ще се проведе по време на фестивала "Хронотоп", през месец юли. Припомняме, че по време на предишното си гостуване под тепетата бившата журналистка представи колекцията "България - мода в картини", като превърна дами от всякакви професии в манекенки. Туроператори, репортери, лекари, актриси и представителки на много други сфери на дейност се превърнаха в живи картини, а Малката базилика - в сцена. Самото ревю прерасна в истински спектакъл, съчетаващ мода, музика и артисизъм.

Следващото ревю в Пловдив ще се казва "Съкровищата на България” и ще включва част от колекцията, която ще бъде представена в Париж.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина