Бъдни вечер е след броени дни и е време да решим какво ще приготвим за трапезата, на която ще съберем семейството си, каквато е християнската традиция.
Предлагаме ви рецепта за постна питка, в която се слага паричка и която е задължителна на Бъдни вечер.
Продукти:
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. вода
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
1 с.л. оцет
5 с.л. олио
Приготвяне:
Брашното (3 ч.ч.) се пресява и се прави кладенче. В него се слагат погасената в оцета (1 с.л.) сода (1 ч.л.), солта (1 ч.л.) и олиото (5 с.л.) и при бавно добавяне на хладката вода (1 ч.ч.) се замесва меко тесто.
Оставя се да почива 10 минути. В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка. Тя се намазва с олио и се пече 30-35 минути на 180 С.
Ако искате да направите украса върху питката, отделете малко тесто, преди да я оформите. След това украсете по желание, намажете с олио и изпечете.
Когато се извади от фурната, питката се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.