Хубаво е да има активно гражданско общество, но трябва ли то да спира всеки опит за напредък? Въпросът става все по-актуален през последните няколко години в светлината на редица проекти за облагородяване особено на градове с история като Пловдив. 

Въпросът е на дневен ред и днес, изправени пред възможност да възстановим Сахат тепе - един от символите на града. Само преди дни стана ясно, че на предстоящата сесия на Общински съвет - Пловдив, кметът на район "Централен" Георги Стаменов ще поиска да му бъдат делегирани права за управление на част от зоните на Дановия хълм, за да може тепето да бъде облагородено и да бъде възстановен бюфетът на върха му. 

Георги Стаменов поставя акцент върху възстановяването на Дановия хълм от поне 4 години и не еднократно е лансирал проекта като приоритетен за Пловдив. След възстановяването на Бунарджика, той бе категоричен, че ще се ориентира към Дановия хълм, а сега е решил да вземе в свои ръце съдбата на дългоочакваното обновяване и социализиране на тепето, което буквално почти е част от Главната улица на Пловдив. 

"Искаме цялото предпроектно проучване и процедура да се водят от район "Централен", за да не си говорим още 4 години за този проект. Искаме зоната да стане привлекателна за пловдивчани, да разполага с условия за разходка и отдих, за задоволяване на елементарни нужди - питейна вода, осветление, сигурност. Имаме идея да възстановим ресторанта на Сахат тепе, превърнал се в емблематичен за поколения пловдивчани. Бил е любимо и посещавано място, а от ресторанта и от терасата пред него се е откривала обширна гледка към града", категоричен бе Стаменов. 

Веднага, след като той входира предложенията си обаче, последва мълниеносна реакция от обичайните обществени групи, заемащи опозиционна и враждебна позиция по почти всеки опит за (въз)действие по територията на Пловдив. 

Те излязоха с петиция и гръмки лозунги "Да спасим Сахат тепе от застрояване!", "Против леенето на бетон на хълма" и дори призовават точката да отпадне от дневния ред на сесията, защото все още не било проведено широко обществено обсъждане сред гражданите на града. 

И ако човек не е запознат с проектната документация, веднага може да прегърне идеята, че някой иска да застрои тепето - така се твърди, а кой иска нови бетонни мастодонти в своя град, особено на тепетата?

Вляво - събтиеито, вдясно - части от предложението, входирано в Общински съвет:

Както Уинстън Чърчил казва "Една лъжа може да обиколи половината свят, докато една истина е все още на мястото си". 

Идеята за възстановяване на ресторанта не датира от вчера, но още повече не предвижда "строителство", а става дума за разполагане на стационарни преместваеми обекти /СПО/. Всъщност максималната площ, върху която може да се простира преместваемия обект, който ще трябва да бъде с облик на стария ресторант е 240 кв.м., а 300 кв.м. около него са предвидени за поставяне на маси, където хората да пият кафе и да хапнат. Има влязъл в сила ПУП-РУП, който няма да бъде изменен и който не позволява строителство освен за целите на възстановяване на ресторанта, за който се предвижда СПО. 

Всъщност освен че ще се възстанови, според някои историческия сведения - първият ресторант на Пловдив, създаването на заведение ще привлече хората горе на хълма, като това води до значително повишаване на сигурността в района, но и изграждане на привлекателен облик на тепето - решава проблеми като наркомани по пейки и изхождане във всички части на хълма. И честно казано опитът показва, че ако няма търговски обекти в близост, каквото и да бъде направено по облагородяване на зони - красивата нова визия остава да бъде дом на същите посетители на клоаката и скоро мястото бива доведено до първоначалното си покъртително състояние. Примери много, "оцеляването" на културната сцена на брега на Марица е един от пресните. 

Евентуалното възстановяване на ресторант "Сахат тепе" и на парковата инфраструктура в прилежащите пространства, може да завърши с конкурс за отдаване под наем в 10-годишен срок на обекта за ресторант. Такъв публичен конкурс обаче ще се нуждае от ново съгласие на Общински съвет, а преди това от редица процедури - една от които е обществено обсъждане на проекта и съгласуване с НИНКН.  

В броженията има и друг мотив - изсичане на дървета. Никой не иска сеч, всички сме защитници на чистия въздух и свободните за разходка градски зони. С едно малко уточнение, че районът, който евентуално може да приюти отново заведение, в момента е с избуяли храсти и друга саморасла растителност. Всъщност съществува План за управлението и опазването на разкритията на скалните образувания, зелените и водните площи, разнообразието на екосистемите и местообитанияга, както и на видовете на флората и фауната на територията на защитената територия в синхрон с поддръжка на обектите, свързани с отдиха на населението, който също е интегрална част от идеята да се възстанови хълма. 

И така в проекта пише, че зоната трябва да бъде възстановена като рекреационна, да бъде „възродена традиция, любима на пловдивчани - при строги ограничения по отношение опазването на зоната и растителността“.

Явно екоактивизмът и паническите борби с всяко предложение за градоустройствени промени не са били основна грижа на хората преди век /когато заведението е било притегателен център/ за разлика от съграждането на цивилизована градска среда.

Едно е категорично вярно - обществено обсъждане за възстановяване на хълма трябва да има, защото мненията на гражданите са важни и биха могли да допринесат за ефективното възстановяване на пространството. Обществени манипулации за "застрояване" обаче не са конструктивен подстъп към такъв дебат. 

И да, такова обществен обсъждане ще има, когато обаче е готов проектът, за да има какво да се обсъжда. Фактът, че дебатът ще се състои е потвърден от Георги Стаменов. 

"Обществено обсъждане за Дановия хълм ще се направи, когато са подготвени проектите. Аз искам да се делегират правомощия на район "Централен", за да можем да започнем с процедурите по обследване, възможностите за възстановяване и изготвяне на проекто-предложение, което да изпратим в НИНКН, за да кажат дали е възможно и как. След като имаме готов проект за визия на тепето, за възстановяване на потоците, които са тръгвали от самата кула към тепето и са вървели към стълбите в дясно от паметника на Христо Г. Данов, след като всичко е готово - ние вече имаме какво да презентираме и съответните градивни предложения от гражданите да бъдат инкорпорирани в проекта или да се премахне нещо от него. Чак тогава ще се пристъпи към процедура по евентуално одобряване на този проект и реализиране в крайна сметка. Подчертавам, всякакво предложение може да отпадне или да се включи стига да е приемливо от Националния институт по паметниците на културата. В момента се прави жестока манипулация от група лица, които за съжаление не кореспондира с истината. Искам да свърша цялата работа по проектиране и възстановяване. Ако утре общински съвет ме подкрепи и ми делегира правомощията ще имам възможността да извърша тази цялостна дейност по ръководене на проекта и да нося отговорността за нея", категоричен бе Стаменов. 

Можете да видите идеята, която е разгърната в материал на TrafficNews oще през 2018 година: