Австрия въвежда нови строги мерки срещу COVID-19 и обяви вечерен час

Автор: Plovdiv Now 3708
Австрия въвежда нови строги мерки срещу COVID-19 и обяви вечерен час

Австрия въвежда нови строги мерки срещу COVID-19, обяви федералният канцлер Себастиан Курц. През последните дни страната отчете рекорден брой заразени, а ежедневно расте броят на хоспиталираните.

„За да се запазят високите стандарти на австрийското здравеопазване и всеки, който има нужда от легло в интензивно отделение, да го получи, се налага от трети до тридесети ноември” каза Круц.

Основните пунктове на новия пакет са следните:

От трети до тридесети ноември се забранява напускането на домовете от 20 часа до 6 часа сутринта. Изключения се допускат при отиване на работа, оказване помощ на нуждаещ се, кратка разходка край дома или за спорт. Забраняват се посещения по домовете след 20 часа, по друго време е допустимо събирането на хора от максимум две домакинства.

Забраняват се всякакви вечерни културни, спортни и частни мероприятия. Хотелите ще бъдат затворени за туристи, допускат се единствено служебно командировани лица, заведенията за хранене имат право да доставят храна по домовете, но остават затворени. Нарушителите ще бъдат наказвани - както собствениците на заведения и барове, така и посетителите, които се намират в заведенията.

Правителството ще обезщети всички засегнати от новите мерки браншове и в кратък срок ще им приведе 80 процента от приходите за ноември 2019 година с цел запазване на работните места. Правителството очаква, че Европейската комисия ще одобри и отпусне допълнителни помощи, които да бъдат изплатени на засегнатите фирми. Училищата и детските градини остават отворени, гимназиите и университетите минават на дистанционно обучение. Непрекъснато ще се следи как се развива броят на заразените и при нужда ще се карантинират класове.

Отворена остава и цялата търговска мрежа, както и салоните за услуги, като ще се съблюдават строги предпазни мерки, включващи дезинфекция, спазване на дистанция и носене на маски. На възрастните в старчески домове и заведения за възрастни и болни хора ще се правят ежеседмични тестове, посетителите ще правят бързи тестове на място преди посещение при роднини и ще носят добре уплътнени маски. Всички фирми, при които е възможна работа от къщи, ще минат на този режим.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина