Аварията в Кючука: Глоба очаква фирмата, спукалa главен водопровод

Автор: Plovdiv Now   855
Аварията в Кючука: Глоба очаква фирмата, спукалa главен водопровод

Две предписания е получила фирмата, която беше виновна за голямата авария в Кючука, оставила без вода по-голямата част от квартала. Това съобщи за медията ни кметът на Район „Южен" Атанас Кунчев. Те ще имат и наложена глоба от ВиК, защото водното дружество експлоатира мрежата от тръби.

Припомняме, че аварията стана в края на август на ул. „Димитър Талев". След укрепителни дейности, на локацията, където се строи кооперация, фирмата строител спука централен водопровод. Така водата започна да блика, а проблемът на улицата продължи с дни. Пловдивчани, които живеят в близост многократно сигнализираха до медията ни, че няколко дни се е наложило да живеят без вода. Преди седмица, следусилена работа ВиК отстраниха проблема и разположиха водоноски

През изминалата седмица обектът, собственост на фирмата възложител „Аримакс 55" ЕООД, бе посетена от проверяващи. Справка на медията ни показва, че дружеството е регистрирана със седалище в град Стамболийски, а управител е Максим Китов. Фирмата строител е била сменяна няколкократно, коментират живеещи в района, като сега проектът е поет от бургаски строител. TrafficNews потърси кмета на Район „Южен", който уточни, че предписанията са съставени във връзка с необезопасени участъци и опасна шахта. По думите на Атанас Кунчев, фирмата е имала  разрешение за премахване на няколко дървета, но вместо това, са били само подкопани. Затова е получила, както предписание, така и предупреждение за бързо премахване на разстенията, които са опасни.

Строителното разрешение е издадено от главния архитект на Община Пловдив през 2022 година, пише в информационната табела на обекта. Още в началото е установено, че главен водопроводе минавал през средата на имота. Миналата година обаче, фирмата е получила разрешение за неговото преместване. „Те са го преместили, там, където няма да има строителство. През изминалата година фирмата строителе била друга, сега са дошли нови работници и явно не са знаели, че на мястото, което копаят има водопровод", коментира още Кунчев.

Несъмнено виновни за голямата ВиК авария са именно те. Кметът на района поясни още, че строителят е започнал да копае, при което се е натъкнал на бетон, който самосиндикално са започнали да къртят. Кунчев разказа, че това се е оказало опорен блок, който запазва този водопровод от такива аварии, защото налягането е доста голямо. „Има няколко връзки и те са точно на това място. Слага се бетон, за да може да няма аварии. Ако го няма този бетонен блок просто няма как, сами виждате. Къртейки го, спукват водопровода", коментира кметът на Район „Южен".

Кунчев посочи, че мрежата е захранвала с вода близо 30 хиляди души. Той е категоричен, че каквото е зависило от страна на кметството, във връзка с проверките на самия обект, е било извършено. Към момента проверки от страна на РДНСК продължават.

Материали по темата:

Продължава отстраняването на голямата авария в Кючука

Отстраниха голямата авария в Кючука, разполагат водоноски в кварталаВ момента, в който бетонът достигне необходимите параметри, водоподаването ще бъде възстановено

Строители спукаха водопровод в Кючука, част от квартала може да остане на сухоГолямо количество вода блика от изкопа към този момент

Подобни новини

...

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина