Авангардна идея: За всеки строеж в Пловдив – правиш детска или спортна площадка

Автор: Plovdiv Now 683
Авангардна идея: За всеки строеж в Пловдив – правиш детска или спортна площадка

„Каквото взимаш – връщаш! Ако искаш да строиш в някой район, за да получиш строително разрешение - трябва да оправиш детска площадка, спортна площадка или да облагородиш междублоково пространство. След като взимаш терен и въздух, даваш терен и въздух”, за тази авангардна идея се застъпи кандидатът за кмет Георги Колев от ЗС „Александър Стамболийски”. Той е на мнение, че по този начин ще се направят всички строители съпричастни към съдбата на Пловдив.

„Ако някой откаже, разбира се, пак ще получи своите документи, само че всички в района ще знаят кой цапа и помага, и кой цапа и хич не го еня”, каза Жоро Колев. Той смята, че трябва да се прекрати и практиката пловдивчани да си общуват твърде интимно, без дори да се познават, защото разстоянието между съседни блокове и кооперации предполага детайлно познаване на менюто на комшията.

„За вече презастроените райони на тези етап няма какво да се направи, но нови разрешителни за строеж на принципа „на една ръка разстояние“ не трябва да се издават. Проблемът е особено остър в район „Централен“, в „Северен“ - около новотела, има блокове „тераса до тераса“ и в останалите райони. Новото строителство трябва да се съсредоточи в зоните, в които Пловдив се разширява по естествен път – на юг и запад”, каза още кандидатът за кмет.

Основен акцент в програмата на адвокат Колев е детайлното изработване на новия Общ устройствен план, който ще се приеме в новия мандат. Той може да реши значителна част от проблема със застрояването – ако дадена площ в него е предвидена за зеленина, там просто не може да се строи. Но въпросът има и друга страна – има частни терени, които се водят зелени площи, и тъй като собствениците не могат да строят, водят дела срещу общината да им плаща наем и обичайно печелят.

„Ключова фигура в кардиналното решаване на проблемите в  хаоса със строителството е фигурата на главния архитект. Град, в който правомощията на главния архитект са сведени умишлено единствено до подписването на документи, не може да се развива градоустройствено и естетически в правилна посока. Затова  една от първите стъпки на следващия кмет трябва да е провеждането на конкурс за нов главен архитект, в който няма нагласени условия, защото Пловдив има нужна от визионер за този пост. След това трябва да се гарантира, че бъдещият главен архитект ще може да взима решения на база на своята компетентност, вместо да изпълнява спуснатите му указания”, каза Георги Колев.

Ето и пълната листа за Общинския съвет: 

1. Георги Колев - водач на листата - роден на 17 август 1972 г. в Пловдив. Завършил е право в СУ "Св. Климент Охридски". Второ поколение юрист. Работи като адвокат от 1997 г. Общински съветник три мандата в Пловдив от ЗС "Ал. Стамболийски".

2. Кирил Търев е млад , успешен и перспективен бизнесмен. Завършил е висшето си образование в швейцарския престижен университет ,,Webster University Geneva”. Собственик е на транспортна фирма. Занимава се също така със строителство и износ на замразени плодове.

3. Петър Петров - млад човек, завършил икономика и е един от най-големите земеделски производители в България, лидер в сферата на замразени плодове с пазар, насочен изцяло към Западна Европа. С голям опит и със сериозна бизнес история за себе си.

4. Таня Георгиева – с богат опит повече от 20 години в хуманитарната сфера и независим експерт по европейски проекти. Една от създателите на изключителния за Европа модел „ Многофункционален социален център“, който съхранява и развива благотворителни каузи и предоставя подкрепа на хора в нужда. Дългогодишен директор на областната организация на Български червен кръст и доказан лидер в привличане на доброволци за обществено значими каузи. Известна е с опита си в хуманитарната дипломация. Използва разумни и модерни механизми за постигането на целите пред нея.

5. Дончо Киров – работи в сферата на сигурността. Смята, че ще допринесе за сигурността на децата в училище и извън него. Желае да работи по превенция на престъпността и за сигурността на възрастните хора. Военен е от резерва и 30 години е служил в Българската армия.

6. Д-р Ангел Молев – един от най-опитните анестезиолози в Пловдив. Началник на отделение по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ „Св. Пантелеймон”. Желае да подобри качеството на общинското здравеопазване. Има магистратура по „Здравен мениджмънт”.

7. Никола Иванов - икономист, работи в сферата на екологията. От години е специалист в управлението, обезвреждането и рециклирането на отпадъци.

8. Бояна Маркова - филолог, специализирала Административен мениджмънт и Local Government в Южно Илинойски Университет в САЩ. Работила е като секретар на Община Родопи, а след това е заемала мениджърски позиции в отдел маркетинг и реклама в печатни и електронни медии. Един мандат общински съветник и член на комисиите по общинска собственост и устройство на територията. 

9. Д-р Иван Вандев – специалист хирург-имплантолог. Магистър по обществено здраве и здравен мениджмънт. Придобил е специалност по Дентална имплантология към факултет по дентална медицина град Варна, с което става първия в Пловдив и третия в България тесен специалист с официално призната специалност – Дентална имплантология.

10. Мария Динева – финансов експерт със сериозен опит в сферата на икономиката и финансите

11. Иван Добревски - бивш професионален футболист на клуб Ботев Пловдив. Започнал и израснал в школата на канарчетата. По-голямата част от футболната си кариера е играл за родният си клуб Ботев Пловдив , с който е постигнал много успехи. В момента  продължава да работи в сферата на футбола като старши-треньор на Борислав Първомай и ФК Момино.

12. Христо Паунов - заместник-декан на Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“. Има обществена активност, свързана с професионалната му насоченост и научно-преподавателската му дейност. Той е член на Националния съвет на Българския Червен кръст. Провежда лекции и упражнения по Конституционно право, Конституционно правосъдие, Конституционни основи на публичната администрация, Конституционни основи на международните отношения и други. Участвал е в работата на Правните клиники и координира дейността на Студентския клуб по Международно хуманитарно право към ЮФ на ПУ.

13. Радуил Стойнов - експерт в козметичния бранш 

14. Николай Димитров Гарабинов - IT специалист, собственик на софтуерна компания с над 10-годишна история и офиси в няколко европейски държави. Участвал в разработката и развитието на едни от най-големите и успешни български уеб проекти.

15. Даниела Николова Николова – Кършева   

16. Павел Тодоров Тимонов 

17. Стойчо Димитров Тодоринов 

18. Петър Манев Петров 

19. Димитър Любенов Червенков 

20. Петър Николаев Дадански 

21. Георги Любомиров Мутафчиев 

22. Иван Иванов Запрянов  

23. Илия Николов Матаков 

24. Илиян Емилов Велков 

25. Борис Русев Вълев 

26. Владимир Сашов Симеонов 

27. Марин Митков Митев 

28. Пепи Ангеловски 

29. Надежда Георгиева 

30. Георги Христов Христев 

31. Тонислав Анев Стефанов 

32. Александър Захариев Захариев 

33. Чавдар Тихомиров Кумчев 

34. Калин Георгиев Ганчев 

35. Красимира Стаматова Тупарова   

36. Любен Минков Жилков 

37. Живко Христов Кабасакалов 

38. Николай Иванов Стоянов 

39. Елиян Иванов Славов 

40. Петър Тодоров Атанасов 

41. Чавдар Георгиев Марков 

42. Станимир Петров Шишков 

43. Иван Димитров Банков 

44. Петър Петков Кошничарски 

45. Мария Стефанова Пашова 

46. Марияна Димитрова Чалъмова 

47. Марио Георгиев Йорданов 

48. Петя Стефанова Иванова 

49. Енчо Стоянов Стоянов 

50. Валентина Борисова Кисова 

51. Антония Георгиева Колева

Формацията подкрепя и независимата експертиза на четирима пловдивчани за районни кметове: 

В район "Южен" кандидат за кмет е журналистът Илиян Велков. 

В район "Западен" кандидат за кмет е спортистът Иван Запрянов. 

В район "Източен" кандидат за кмет е строителният предприемач Илия Матаков. 

В район "Северен" кандидат за кмет е политологът и експерт по европроекти Борис Вълев.  

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина